Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tanulj animációt a Kék Pelikan rendezőjétől az FFP táborában!

2024. május 24. - dotandline

FFP alkotótábor fiatal filmeseknek – A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18-35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A tíz nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok segítik. A kisjátékfilmes, dokumentumfilmes és hangi csoport mellett animációs csoport is lesz a táborban. A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

Mikor: 2024. augusztus 6-15.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18-35 éves fiataloknak

Hol: Terény, a NOHA Stúdió ökológiai szemléletű alkotó- és közösségi tere

Mennyiért: 105.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát

Jelentkezési határidő: 2024. június 3.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2024. június 25.

Részvételi díj befizetési határideje: 2024. július 8.

További részletekért lásd a részvételi feltételeket, a teljes felhívás pedig itt olvasható.

Tovább

Magyar animációs premierekkel jön a 12. Friss Hús

Május 30. és június 5. között rendezik meg a 12. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melyen idén is a legújabb magyar animációkat láthatja a közönség.

A magyar versenyprogramba 38 kisfilmet választottak be, köztük 9 animációt: öt egyedi kisfilmet, egy METU mesterszakos diplomafilmet, valamint három MOME Anim mesterszakos animációt.

A 12. Friss Húst idén már nem csak a budapesti Puskin moziban és a Városháza udvaron rendezik meg, hanem három vidéki városban is: Szegeden, Pécsett és Debrecenben.

A teljes program a fesztivál honlapján böngészhető, és a jegyértékesítés is elkezdődött.

A  Friss Húson láthatja a hazai közönség első alkalommal Tóth Luca Vegan Mayo című legújabb animációját. Az öt perces kisfilm szinopszisa így hangzik: “She is all that.” Szuper empatikus, igazságharcos és a kedvenc önbizalom királynőd... de igazából az is lehet, hogy csak egy kolbász. A keveset sejtető leírás okkal ilyen, a Vegan Mayo a rendező korábbi munkáitól merőben eltér, ugyanis abszolút önerőből, támogatás nélkül készült, így Luca elereszthette a fantáziáját és az őrületnek egy egész új mezsgyéjére látogathatott.  

vegan_mayo1.jpg

Tóth Luca: Vegan Mayo

Tovább

Kanadai kísérleti animációfilmes tart előadást a BABtérben

Steven Woloshen kanadai animációs filmkészítő és filmrestaurátor, a filmszalagra karcolt és festett, direkt animáció úttörője tart filmvetítéssel egybekötött előadást a BABtérben május 16-án, csütörtökön 18 órától.

A héten kezdődött a Countryside Animafest Cyprus és a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál közös animációs műhelye, a Contemporary Animation Horizons, amelyen idén is fiatal ciprusi és magyar alkotók vesznek részt. A Magyarországon, majd Cipruson zajló műhelymunka idei mentora Steven Woloshen kanadai animációs filmkészítő és filmrestaurátor. A műhelyen készült filmeket a 12. Primanimán mutatják be október 16. és 19. között, Budaörsön. A program a műhely mellett nyilvános szakmai eseményeket is magába foglal, melyek az idei workshop témájához kapcsolódnak, ami a filmszalagra karcolt direkt animáció, valamint a zörejek és zene kapcsolata.

steven_woloshen.jpg

Steven Woloshen alkotás közben (Forrás: Primanima)

Tovább

A Kecskemétfilm részvételével készült animáció versenyez Cannes-ban

Kecskeméten készült a Cannes-i Filmfesztiválon debütáló The Most Precious of Cargoes című francia animációs film rajzi munkálatainak jelentős része.

A Kecskemétfilm két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius (A némafilmes) rendezésében készült The Most Precious of Cargoes (La plus précieuse des marchandises / A legértékesebb áru) című egész estés animációs film munkálataiba, amely ott lesz a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült. Az animátor-asszisztensi munkán kívül karakter animáció, fény- és árnyék animáció, effekt rajzolás és a film majdnem teljes kifestése készült itt, a Kecskemétfilm mintegy 40 munkatársa részvételével. Mikulás Ferenc stúdióvezető megbízásából a munkák szakmai irányítását Nagy Lajos végezte, a gyártásvezető Vécsy Vera, projektvezető Tóth László István, vezető animátor Kosaras Mihály, vezető rajzoló Réczicza Rita volt.

the_most_precious_of_cargoes.jpg

Tovább

Elindult a Magyar animáció 110 weboldal

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Magyar Film Napján elindította a 110 éves magyar animációnak szentelt vadonatúj weboldalát.

110 éve varázsol el minket a magyar animációs film. A magyar animáció korszakonként alakuló történetének, máig velünk élő kiemelkedő alkotásainak és fontos alkotóinak eredhetünk nyomába az új honlapon. Az emlékév során a folyamatosan bővülő oldalon bemutatják a legérdekesebb animációs technikákat, az animációs stábok munkáját és a legendás filmműhelyeket is. Ugorjunk fejest a magyar animáció tengerébe: „Kalandra fel, partner!”

Honlap: www.magyaranimacio.hu

animacio_110_szignal_lead.png

Forrás: NFI

Animációs filmnapokat szerveznek Debrecenben

Május 17-18-án rendezik meg először a SKICC – Debreceni Animációs Filmnapokat, amelynek a debreceni Apolló Mozi ad otthont. Az április 22-én tartott sajtótájékoztatón az esemény főszervezői, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész kiemelték, hogy a rendezvénysorozat egyik célja a Debrecenből és térségéből elszármazott tehetségek munkáinak bemutatása, valamint az animáció-oktatás megismertetése szakmai előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon keresztül.

„Debrecenről, a debreceni teljesítményekről, a debreceni alkotókról, az innen elszármazott, de ide kötődő tehetségekről szól a program” fogalmazott köszöntőjében Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón. Ezért külön örömnek tartja, hogy a Medgyessy Ferenc Gimnázium, az Apolló Mozi és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az idei év kifejezetten alkalmas a SKICC meghonosítására, hiszen a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumban 10 éve, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban pedig 15 éve folyik animáció-oktatás, emellett pedig 2024-ben az magyar animáció 110 éves évfordulóját is ünnepeljük.

skicc_2024.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása