Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Újra itt az Animascope, a METU animációk ünnepe

2022. január 19. - dotandline

Két év kihagyás után újra itt az Animascope, melyen a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak legfrissebb munkáit láthatja nagyvásznon a közönség.

2022. január 25-én hetedik alkalommal rendezi meg animációs vetítését a Budapesti Metropolitan Egyetem. Idén új helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban várják a nézőket a 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatók diploma- és vizsgafilmjei. A METU Animáció szemléletéhez hűen a programban változatos témájú, technikájú és stílusú filmek láthatók, bepillantást nyújtva az egyetem animációs műhelyében zajló alkotói munkába. A METU Alkotóegyetem koncepciója és gyakorlatorientált képzései révén a hallgatók már a tanulmányaik alatt olyan kész alkotásokkal bővítik portfóliójukat, amelyek alkalmasak arra, hogy a közönség nagyvásznon, egy minifilmfesztivál keretében láthassa őket.

lantos_julia_inkognito.jpg

Lantos Júlia: Inkognitó

Tovább

Luther és az animáció – Így elevenedik meg a reformáció atyja Richly Zsolt sorozatában

2017. október 31-én az egész világ evangélikussága ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját. 1517-ben ezen a napon tűzte ki Luther Márton ágostonos rendi szerzetes 95 tételből álló vitairatát, ami a katolikus egyház búcsúcédulák árulási gyakorlatát kritizálta. A Magyarországi Evangélikus Egyház az évfordulóra egy különleges projekttel készült: Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl készítőjének vezetésével animációs sorozatban dolgozták fel a reformátor életének legfontosabb eseményeit.

Nem egyszerű a dolga annak, aki a Luther sorozat címét  hallva egy bögre teával a kanapéra kuporodva egy könnyed estében reménykedik, mert maga a rajzfilmsorozat sok esetben egyáltalán nem egyszerű nézői élmény. Nem könnyű, mert gyermekeknek idegennek hathat az animáció vagy a szövegkönyv stílusa, a felnőtteknek pedig (pláne annak, aki még emlékszik történelem óráról Lutherre és a reformációra) az események túl egyértelműek, wikipedia-szócikk jellegűek. Mégis, megküzdve az első nehézségekkel, amikor már kezdjük lefejteni a sorozat külső rétegeit, egy igazán értékes élményben lehet részünk.

luther_rajzfilm.jpg

Tovább

Kisördögök rántanak be a Dargay Attila tervei alapján készülő Csongor és Tünde világába

A sikeres nemzetközi alkotásokat is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában, Temple Réka producer vezetésével, Máli Csaba és Pálfi Zsolt rendezésében a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a Csongor és Tünde mozifilm Dargay Attila terveiből. Az animációs stúdió Ördögség címmel elkészítette az egész estés mesefilm első teaserét. 

Dargay Attila, a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi alkotójának 50 évvel ezelőtti álma valósul meg azzal, hogy elkészül Vörösmarty Mihály klasszikusának, a Csongor és Tünde mozifilm adaptációja. A feldolgozás a hetvenes években akadályokba ütközött, ezért az ötlet a fiókban maradt. A nagyszabású tervet a Cinemon Entertainment alkotócsapata élesztette fel, akik Dargay figuraterveit és teljes képes forgatókönyvét felhasználják a készülő mozifilmhez.

Az időtlen költeményből Henrik Irén, Dargay Attila alkotótársa és özvegye részvételével készül a mozifilm, aki a Cinemon stúdióra bízta a megvalósítást. Az alkotók arra vállalkoznak, hogy Dargay szellemiségét követve szólítsák meg a mai közönséget, elsősorban a gyerekeket.

csongor_es_tunder_x_ordogseg.jpg

Tovább

Művészeti előkészítő indul a BABtérben

Január 15-én művészeti előkészítő indul a budaörsi BABtérben középiskolás és fiatal felnőtt korosztálynak, hogy megismerhessék azokat az animációfilmes és kreatív grafikai elméleteket és gyakorlatokat, amelyek későbbi pályájuk során alkalmazni tudnak.

Az előkészítős foglalkozások 5 alkalmas alapozó képzési csomagot jelentenek, amelyet tavasszal újabb öt alkalom meghirdetésével folytatnak a szervezők.

Az előkészítő képzést elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretnének bekerülni animációs vagy más művészeti egyetemre és oktatási intézménybe. A tanfolyam alapos felkészítést nyújt a későbbi sikeres felvételi vizsga megugrásához, illetve irányt mutathat abban, hogy eldönthesse a jelentkező, hogy a vizuális kultúra melyik területe illik hozzá a legjobban, ezen kívül a portfólióját is elkészítheti.

babter_elokeszito_2.jpg

Tovább

Jön a jubileumi CEE Animációs Fórum

Január 16-ig lehet jelentkezni a 2022-es CEE Animációs Fórumra, melyre animációs rövidfilm, sorozat,  tv-speciál, egész estés és XR tervek mellett diákprojekteket is várnak.

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, mely tíz éves fennállása alatt erős szakmai bázist épített ki. A kiválasztott projektek vezetői lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

A technikai lehetőségek miatt a 10. jubileumi fórum hibrid formában lesz megtartva május 10. és 12. között a csehországi Liberecben, melyet egy online pitchfelkészítő tréning előz meg.

tokes_anna_x_the_last_drop_2.jpg

Tőkés Anna: The Last Drop

Tovább

Ez történt 2021-ben magyar animációs fronton

A hagyományokhoz híven év végén ismét áttekintjük az elmúlt esztendő magyar animációval kapcsolatos eseményeit. 2019-ben témakörönként vettük végig mi minden történt az évben, 2020-ban pedig hónapok szerint haladtunk, akárcsak idén.

Január

  • Felkerül a Cinego kínálatába a zseniális Candide animációs széria.
  • Az Oscar-hajrában felkerül a netre Andrasev Nadja elsőfilmje, a Szimbiózis.

Február

big_brunch.png

Farkas Júlia: Big Crunch

Tovább
süti beállítások módosítása