Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Turai Balázs animációja a legjobb rövidfilm Annecy-ban

2022. június 19. - Herczeg Zsófi

Június 13. és 18. között rendezték meg a világ legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melyen Turai Balázs Amok című kisfilmje elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat, amivel jelölhetővé vált az Oscar-díjra.

Véget ért az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyen négy magyar animáció szerepelt: a diplomafilmek versenyében Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim alkotásai, a tv-filmek közt M. Tóth Géza Mitch-Match sorozatának egy epizódja, valamint Turai Balázs Amok című román-magyar koprodukcióban készült kisfilmje a rövidfilmes versenyprogramban

Az Amok két díjat is nyert: péntek este megkapta a legjobb kisfilmnek járó France Télévisions-díjat, amely azt jelenti, hogy a csatorna műsorára tűzi Balázs filmjét. A nyertest a rövid- és diplomafilmes verseny alkotásai közül választották ki.

A szombati díjátadón jött az igazi meglepetés: az Amok elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat, ami a fesztivál egyik  ha nem a  legnagyobb díja. A zsűri 38 animáció közül találta a legjobbnak Turai Balázs filmjét. Ez a díj azért is óriási, mert a fesztivál 62 éves történetében eddig csak egyetlen magyar alkotás nyerte meg: Cakó Ferenc Ab ovo című animációja 1989-ben.

Az Amok még csak most kezdte fesztiválkörútját, és máris Oscar-esélyes lett, ugyanis az annecy-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díja Oscar-kvalifikáló, vagyis Balázs filmje nevezhető a jövő évi Oscar-díjra. Emellett nemzetközi sales agentje is lett a filmnek, a Salaud Morisset fogja a nemzetközi értékesítését végezni.

balazs_turai_amok_02.jpg

Turai Balázs: Amok 

Tovább

MOME Anim diplomafilmeket díjaztak a 10. Friss Húson

Szerda délután kiosztották a 10. Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjait: a zsűri két MOME Anim diplomafilmet is elismerésben részesített, a pitchfórumon pedig egy volt METU diák projektje kapott különdíjat.

Teltházas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, melynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Toldi moziban. A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar élő szereplős rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek.

A magyar verseny zsűrije a legjobb magyar animációnak a MOME Animon végzett Hárshegyi Vivien Felhők felett című munkáját díjazta. "Hogyan találjuk meg a szerelmet? Hogyan ismerjük fel, hogy amit érzünk, az szerelem, és legfőképpen: hogyan kezeljük az elvárásokat, amelyeket a szerelem elvont eszméjével szemben a saját félelmeink, reményeink és vonzalmaink valóságával támasztunk? És hogyan találunk képeket és formát arra, hogy erről filmen beszéljünk, különösen animációban?" – teszi fel a kérdéseket a zsűri, akik szerint Hárshegyi Vivien új és izgalmas képeket talált arra, hogy vizuálisan is továbbgondolja az olyan régi kérdéseket, mint az emberi intimitás. A díjjal 300 ezer forint pénzjutalom is járt.

felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

Tovább

MOMÉsok gyerekkora a Képregényfesztiválon

A június 3. és 5. között megrendezett 17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra megjelent a MOME Anim és a MOME Elmélet hallgatóinak képregényeit tartalmazó kiadvány, az Igaz volt egyáltalán?  Képregények a gyerekkorról, Szép Eszter szerkesztésében.

Mire emlékszel szívesen gyerekkorodból? Mit játszottál, hová álmodtad magad? Milyen illata volt a hétvégének?  Az Igaz volt egyáltalán? – Képregények a gyerekkorról rövid történeteiben nyaralások, békák, és nagyszülőkkel töltött délutánok jelennek meg. Az egyéni vizualitással megrajzolt rövid emlékekből a gyerekkor mozaikos képe rajzolódik ki. A szerzők a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, akik 2021 februárjában egy héten át egy intenzív kurzus keretében a fentiekhez hasonló kérdésekről gondolkodtak és alkottak képregényeket.

igaz_volt_egyaltalan_cimlap_small.jpg

Részlet a kiadvány címlapjáról

A kötetben szereplő képregényeket Szénásy Zsófia, Bella Tamara, Cornejo Judith, Hall Emily, Molnár Zsófia Helka, Sógor Abigél, Nagy Zsófia, Farkas-Kovách Réka, László Dominik, Hollós Kata, Gurka Gábor István, Pittmann Kornél, Balázs Dávid és Szolomayer Mark készítette.

Tovább

Hat kihagyhatatlan magyar animáció a Friss Húson

Június 2. és 8. között rendezik meg a 10. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a Toldi moziban és a Városháza udvarán. Az egyhetes rendezvényen ismét számos menő magyar animációt láthatunk.

A magyar versenyprogramba 32 rövidfilmet választott az előzsűri, melyek közt 6 animáció szerepel, többek közt a MOME és a METU műhelyeiből, egy kísérleti alkotás, egy színpompás őrület és egy látványos morfanimáció. 

Évek óta várunk Bárány Dániel első egyedi filmjére, a pillanat pedig elérkezett: Vacsora című filmje egy dinamikus, bravúros tértorzításokkal és morfokkal dolgozó rajzanimáció, mely groteszk humorral mutat be egy sokak által ismert szituációt: a (meghittnek szánt) családi étkezést. A filmben a szereplők közötti konfliktusok testet öltenek, és már-már maguk alá temetnek mindenkit, de végül közös összefogással mindenki megmenekül.

daniel_barany_supper_02_small.jpg

Bárány Dániel: Vacsora

Tovább

Három napig csak a képregényeket ünnepeljük

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között. A vásárra június 5-én, vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor az új helyszínre költözött Dürer Kertben, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal is várják az érdeklődőket. 

Június 3-án, pénteken 18:00-kor képregénykiállítás nyílik a Restro Puskinban Átváltozások címmel, ahol a 2020-ban és 2021-ben díjat nyert alkotók (Benczédi Anna Júlia, Fintor Gréta, Koska Zoltán, Németh Gyula, Oravecz Gergely és Sarlós Endre) alkotásai láthatók.

Június 3-án Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart masterclasst az Olasz Kultúrintézetben,  június 4-én pedig Ronan Toulhoat, francia képregényszerző- és rajzoló várja az érdeklődőket a Francia Intézetben egy gyerekworkshoppal és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról. 

kepregenyfesztival_2022_3.jpg

Tovább

Nevezz a fiatal magyar animációs tehetségeket elismerő Dargay Attila díjra

A Dargay Attila-díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2017 óta. A CineFest idén is meghirdeti pályázatát, melyre 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várják. A díjat nem konkrét film, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendező kapja.

Jelentkezni önéletrajzzal és csatolt rövid animációs filmmel vagy filmekkel, max. 3 db, 30 percnél rövidebb vetítési idejű alkotással lehet. Csak 18. életévét betöltött, viszont 30 évnél fiatalabb alkotó pályázhat.

A Fesztiválra nevezni a CineFest oldalán a Nevezés menüpontban a Dargay Attila Díj alkategóriában elérhető adatlap és nyilatkozatok hiánytalan kitöltésével lehetséges, részletes nevezési szabályzat szintén a fenti linken található.  A filme(ke)t a szervezők vimeo linken, angol felirattal kérik. 

Nevezési határidő: 2022. július 15.

dargay_attila.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása