Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiadják DVD-n a felújított Fehérlófiát és a János vitézt

2021. november 26. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum gondozásában jelenik meg DVD-n december 10-én Jankovics Marcell két klasszikusa, a Fehérlófia és a János vitéz, melyeket nemrégiben újítottak fel 4K-ban.

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző, színpompás zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Ez volt Jankovics Marcell életművének első olyan darabja, amelyben a magyar kultúra évszázados értékeit ülteti át rajzfilmre. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és azóta is a magyar nézők egyik kedvence.

A János vitéz teljes körű digitális felújítása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A felújított animációs klasszikust a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinématheque Francaise fesztiválján vetítették először.

feherlofia_dvd.jpg

Tovább

Újra itt az Anilogue, méghozzá moziban!

November 24. és 28. között rendezik meg a 19. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. A gyereknek és a felnőtteknek szóló animációs filmvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben várják az érdeklődőket. A kicsiknek animációs játszóházzal is készülnek a szervezők.

Az Anilogue idén tíz egész estés animációs filmet tűz műsorra, három rövidfilmes versenyblokkot nézhet a felnőtt közönség, a gyerekeknek két vetítéssel és játszóházzal is kedveskednek, bemutatkozik a portugál animáció múltja és jelene, ezen kívül jönnek az ultrarövid animációk és a csaknem hajnalig tartó animált éj.

wolfwalkers_4.jpg

Farkasok népe

Tovább

Lét és idő és lézerágyú – Cowboy Bebop

Embertársaink döntő többsége, magunkat sem leszámítva, képtelen összeegyeztetni saját egyszeriségének tudatát a sajogva lüktető ténnyel, hogy gondolatai, szóhasználata és ízlése különféle forrásokból hagyományozódott át rá – akár tudatában van ennek, akár nem. Kétszáz évente egyszer feltűnő zseniket leszámítva az emberlény úgynevezett eredetisége többnyire csak a másolat másolatának frappáns csomagolását takarja. A művészetben sincs ez másként: a legtöbb, magára valamit is adó alkotó azért teper, hogy ne legyen elsőre is egyértelmű, hogy ő is csak a Campbell-féle „a hős útja”, a Rómeó és Júlia, a Káin és Ábel-történet vagy valamely hasonló, kopástűrő őstoposz mintázatát követi. Ez a teperés is előrelöki a kultúrát, amennyiben új stílusokat és irányzatokat szül – van azonban egy másik megközelítési mód is, amely feltétlenül ritkább, ezért a maga módján talán érdekesebb.

Mert vannak olyanok is, akik úgy tesznek, mintha szokatlanul nyílt kártyákkal játszanának. Felteszik a kezüket, és úgy mondják, hogy mi aztán nem csinálunk semmi forradalmit, csak mutatós mintázatokba rendezzük a kirakós mindenki által jól ismert, mintegy készen kapott darabjait. Ahogyan főművében, a Cowboy Bebop című japán animációs tévéfilmsorozatban Vatanabe Sinicsiró rendező is teszi – látszólag, mert biztos, ami biztos, mindjárt az út legelején kiteszi a „vigyázat! csalok!” táblát.

anime-cowboy-bebop-netflix.jpeg

Tovább

Újra itt a CEE Animációs Workshop

Negyedik alkalommal jön a CEE Animációs Workshop, mely egy egyéves, négy modulból álló képzési program animációs producerek és szakemberek számára. Jelentkezési határidő november 15.

A CEE Animációs Workshop egy egyéves képzési program, amely projektfejlesztésre és szakmai kapcsolatépítésre ad lehetőséget producerek és kreatív csapatuk számára. A workshopra jelentkezhet a Kreatív Európa MEDIA programban részt vevő valamennyi tagállam, köztük Magyarország szakemberei. Az egyéves program főleg olyan producerekre és projektekre fókuszál, akiknek animációs ipara kevés alkotást termel ki. Ennek ellenére jelentkezhetnek olyan producerek és projektek vezetői, akik vezető animációs iparral rendelkeznek, amennyiben bizonyítják, hogy érdeklődnek koprodukciós stúdiók iránt a Közép-Kelet-Európa régióban.

A cél, hogy az alkotóknak segítséget nyújtsanak tartalomfejlesztés területén a forgatókönyv-fejlesztéstől kezdve a művészeti és gyártási tanácsadásig, valamint a producerek és kreatívok bevonása a nemzetközi animációs iparágba, és animációs projektek fejlesztése a jelenlegi piaci és forgalmazási igényeknek megfelelően. 

cee_animation_workshop_2022.png

Tovább

MOME Anim oktatók adnak visszajelzést a munkáidra

Megfordult a fejedben, hogy a MOME animáció szakára jelentkezz a jövőben, esetleg felvételiztél már korábban? Itt a lehetőség, hogy visszajelzést kapj a munkáidra közvetlenül az animáció szak oktatóitól! Jelentkezz az offline (november 5.) VAGY online (november 10.) nyilvános portfolio review-ra a megadott linkeken.

Az online beszélgetés lehetőségét a szervezők elsősorban azoknak szeretnék fenntartani, akik nem Budapesten élnek, vagy más okból nem lehetséges számukra a személyes jelenlét, ezért azt kérik, hogy a fővárosban élő jelentkezők az offline programra regisztráljanak.

Pendriveon vagy mappában magaddal hozott, illetve online megosztott munkáidat itt megmutathatod az animációs tanároknak és kikérheted a véleményüket.

A munkáidat a 10 perces időkeretet figyelembe véve válogasd, hogy legyen elég idő hasznos visszajelzéseket adni. A tanárokkal való beszélgetés előtt vagy után jelenlegi hallgatókat kérdezhetsz az egyetemi életről, feladatokról, vagy épp a saját felkészülésükről és felvételijükről!

A program mindkét képzési szint (MA és BA) iránt érdeklődőknek, teljesen kezdőknek és 16 éven felüli középiskolásoknak is nyitott. A magas várható létszám miatt az offline portfolio review-n maszk használatát kérik.

A november 5-ei offline eseményre itt, a november 10-ei online eseményre pedig itt tudsz jelentkezni. Facebook esemény itt.

mome_portfolio_review.jpg

Tovább

Miről beszélgetnek az animációs producerek?

A Produceri esték – Hagyomány és haladás című online sorozat második adásának vendége október 28-án Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Producerek Szövetségének elnökségi tagja, valamint Fülöp József producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

Folytatódik a Hagyomány és haladás című filmszakmai beszélgetéssorozat az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében. Az őszi sorozatnak a nyáron megjelent Magyar producerek I. interjúkötet ad aktualitást. Az esték során a házigazda, Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas szakember, egyetemi oktató a magyar film igazgatásához, szervezéséhez kapcsolható nemzetközi hírű szakemberekkel beszélget.

mikulas_ferenc_kaff_2015_2.jpg

Mikulás Ferenc a Magyar animáció 100 kiállításon

Tovább
süti beállítások módosítása