Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Animációs filmterveket is vár a Filmjus

2020. június 03. - dotandline

A Filmjus Alapítvány pályázatot hirdet műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra, forgatókönyv-fejlesztésre, illetve filmelőkészítésre összesen 10 millió forint értékben. 

A pályázat célja, hogy eredeti és izgalmas magyar filmek szülessenek, legyen az animáció, játékfilm, kisfilm, dokumentumfilm vagy sorozat. A Filmjus alapítványi támogatást nyújt az alkotói munka feltételeinek javításához, a forgatókönyv megírásához vagy a forgatás előkészítéséhez (pl. gépelés, fordítás, anyaggyűjtés, terepszemle, stb.). A pályázat formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

A pályázati dokumentáció kötelező elemei animáció esetén szinopszis, grafikai terv és/vagy elkészült story board (2 példányban). A felhívás további részletei a Filmjus oldalán és kiírásában olvashatók.

A pályázat beadásának határideje: 2020. szeptember 8.

lovrity_kata_x_citrom_es_marvany.png

Lovrity Anna Katalin: Citrom és márvány

Tovább

Román koprodukcióban készül Turai Balázs új filmje

Szuper hírek érkeztek Romániából: Turai Balázs új projektjét, az Amok című pszicho-komédiát a Román Filmközpont (CNC – Centrul Național al Cinematografiei) 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatja. A 13 percesre tervezett Amok főszereplője Karesz, akit régóta kísért egy kerti törpe, aki elvette a gyerekkorát, megölte a barátnőjét és ha Karesznek nem sikerül kigyógyítania magát, újra gyilkolni fog. 

Az Amok megnyerte a 2019-es Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumon is, ősszel pedig négy hónapot a viborgi artist residency programban fejlesztette a rendező. Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi koproducert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt. A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég volt, ahol többek közt az Edvard Munch Sikoly című festményét és a Pink Floyd The Great Gig in the Sky című dalát ötvöző zseniális Scream is készült Sebastian Cosor rendezésében

Turai Balázs legutóbbi kisfilmje, a pimaszul társadalomkritikus, posztapokaliptikus Róma bukása a horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában jött létre. Balázs volt a társforgatókönyvírója a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide sorozatnak (mely online is megtekinthető), és többek közt az ő nevéhez fűződik az aktuálpolitikai témákat abszurd  módon boncolgató Oligarchia című websorozat is, de a Hungarophilia nevű projekt társalkotója is volt, melyben a magyar nemzeti kincseket értelmezték újra. 

turai_balazs_x_amok_2.png

Turai Balázs: Amok

Tovább

Legyen a mentorod Fritz Zoltán

A Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának keretében második éve szervez Terényben filmkészítő tábort animáció, kisjátékfilm és dokumentumfilm témában. A terényi alkotótábor célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak. 

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik. A kisfilmes és dokumentumfilmes workshopokról itt tájékozódhatsz, az animációs workshopról alább találsz információt.

ffp_tabor_2020.jpg

Az animációs workshop célja:

A helyszín terepszemléje után helyiekkel humoros riport készítése, majd ezt megvágva egy animációs film tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, csoportban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotómunkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát, megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártás fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: 1 fő storyboard rajzoló, 1 fő grafikus (háttér), 1 fő grafikus (figuratervezés), 4 fő animátor.

Tovább

Mit csinál egy animációs karanténban? – Buda Flóra Anna

Az animációsok hétköznapjait kevésbé borította fel a koronavírus, mint az élőszereplős filmekkel foglalkozó alkotótársaikét, hiszen a távmunka mindennapos számukra. Így nekik inkább a szabadidejük változott, közös kávézás, mozizás vagy bármilyen kültéri szórakozás helyett otthon vannak, kreatív ötletekkel ütik el az időt, vagy éppen még többet dolgoznak. A karanténos mindennapokról faggattuk már a hazai gif-herceget, Klement Csabát, a Kuflik direktorát, Jurik Kristófot, a felejthetetlen Nyuszi és Őz rendezőjét, Vácz Pétert, a szédületes Limbo-Limbo Travel társalkotóját, Kreif Zsuzsannát, a mesés kacajáról is ismert Tóth Lucát, most pedig Buda Flóra Annát kérdezzük hogyan tölti az idejét.

Buda Flóra Anna két éve az Entropia című MOME Anim diplomafilmjével hívta fel magára a figyelmet, amivel bekerült a 69. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, majd elnyerte az LMBTQ filmeket díjazó Teddy-díjat, azóta pedig sikeres fesztiválkörutat járt be. Flóra a tanulmányai alatt adaptálta Charles Bukowskit (Akt, olaj, vászon), készített versfilmet a Misztrál együttesnek (Műlovarnő), többedmagával hozták létre az eltechnicizált társadalmat karikírozó Social Animals-t, és kipróbálta a kísérleti filmek világát is A nap, amikor az anyatermészet megütött című animációjával. Flóra jelenleg a viborgi Open Workshop artist residency programjában vesz részt, ahol első függetlenfilmjén, a személyes ihletettségű 27 – My Last Day at Home című animáción dolgozik, emellett pedig a tudatos álmodást gyakorolja és párkapcsolatokról szóló podcastokat hallgat.

buda_flora_anna_portre.jpg

Buda Flóra Anna és a Kinky Quarantine képei

Tovább

Animációs, grafikai és zenei nyári táborok Budaörsön

A budaörsi BABtér, azaz a Budaörsi Animációs és Kreatív Tér ismét meghirdeti a népszerű nyári napközis táborait, amire már elindult a jelentkezés. Idén az animáció mellett grafikai és zenei csoportok is indulnak a 7–15 éves korosztály számára. A tábori gyerekek a BABtér 300 négyzetméterét használhatják ki, a belső udvaron pedig a gyerekekkel játékos kiegészítő foglalkozásokat tartanak. Pihenésként a Primanima fesztivál legjobb gyerekfilmjeit vetítik le délutánonként.

A nyári táborok a BABtér kreatív heti foglalkozásaiból, a Primanima Animációs Játszóházból, valamint a grafikai és zenei szakköreiből nőtték ki magukat. A szervezők és a gyakorlott művészpedagógusok célja, hogy a tábor során a gyerekek el tudjanak merülni az egyhetes intenzív alkotómunkában, megéljék a kreatív tevékenységek örömét.

babter_tabor.jpg

Animációkészítés a BABtérben

ANIMÁCIÓS NAPKÖZIS TÁBOR

A BABtér animációs-rajzfilmes művészeti tábora töretlenül népszerű! Az egyhetes napközis tábor során a gyerekek a legkülönfélébb animációs formákat, a báb-, gyurma-, legó-, papírkivágásos és digitális animációt trükkjeit tanulják majd meg. Otthonos hangulatú termekben animációs jeleneteket készíthetnek, és megrendezhetik első animációs kisfilmjüket is. A pedagógusok segítenek abban, hogy megtanulják kreatívan használni a digitális eszközöket, miközben egyidejűleg visszavezetik őket a hagyományos anyagok szeretete és használata felé is. Az eszközök ugyanakkor mindvégig a háttérben maradnak, mert a főszerep a gyerekeké, akit a foglalkozás során bátorságot kaphatnak kreatív képességeik kibontakoztatásához. A utolsó nap délutánján a gyerekeknek és szüleiknek levetítik a táborban készült filmeket.

Tovább

Ducki Tomek új animációja Krakkóban debütál

Ducki Tomek új animációja, a Plantarium az online megrendezett Krakkói Filmfesztivál versenyprogramjában debütál.

A koronavírus járvány egyik legnagyobb vesztesei a fesztiválok, de szerencsére a filmfesztiválok számára remek B-opció a lefújás helyett az esemény online térben való megrendezése. Különösen a rövidfilmfesztiválok vannak jobb helyzetben, hiszen az online terjesztési jogaik kevésbé merevek, mint egész estés társaiknak, és könnyebben bólintanak rá a producerek a párnapos, biztonságosan elérhető online jelenléthez. Az elsők közt volt az amerikai SXSW fesztivál, akik egy héttel indulás előtt jelentették be, hogy nem rendezik meg az egyik legmenőbb filmfesztivált, majd netre költöztették a rövidfilmes versenyprogramjuk nagy részét. De online rendezték meg a Stuttgarti Animációs Filmfesztivált, jövő héten indul a Vienna Shorts, és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is egy online különkiadást tart idén az esemény törlése helyett. A nagy múltú Krakkói Filmfesztivál is az online megrendezés mellett döntött, így május 31. és június 7. között közel 200 filmet lehet megnézni neten, mindössze 60 zlotyért, vagyis nagyjából 4600 forintért, és ez a legdrágább opció. Viszont a korábbi online fesztiválokhoz képest ezek a filmek csak Lengyelországban lesznek elérhetők.

ducki_tomek_x_plantarium.jpg

Ducki Tomek: Plantarium

Tovább