Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Olaszországban lett a legjobb a Kék Pelikan

2024. június 03. - dotandline

Az olaszországi Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon díjazták Csáki László animációs dokumentumfilmjét, a Kék Pelikant a hétvégén. A hazai mozikban már több mint 15.000-es nézettséget elért alkotás legközelebb az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon versenyez, mely az animációk világelső seregszemléje.  

A Cartoons on the Bay fesztivál zsűrije Csák László Kék Pelikanját díjazta a legjobb egész estés animációs film díjával, és indoklásában kiemelte a „cinéma vérité eklektikus újragondolását, amely egyedi és innovatív stílusban ünnepli a szabadságot.” A hétvégén véget ért olaszországi animációs fesztivál a mozis, a transzmédia és a televíziós alkotások javát vonultatja fel évről-évre különböző olasz tengerparti helyszíneken, fő szervezője a Rai Com.

kek_pelikan_01_1.jpg

Külföldi utazás? A '90-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg okosba'! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek.

A hazai mozikban április elején bemutatott Kék Pelikan az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában. A Kék Pelikan a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint például a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma. A film még mindig látható a hazai mozikban, és igazi nyári csemegeként hamarosan a kertmozik és más szabaditéri vetítőhelyek műsorán is felbukkan.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása