Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tanulj animációt a Kék Pelikan rendezőjétől az FFP táborában!

2024. május 24. - dotandline

FFP alkotótábor fiatal filmeseknek – A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18-35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A tíz nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok segítik. A kisjátékfilmes, dokumentumfilmes és hangi csoport mellett animációs csoport is lesz a táborban. A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

Mikor: 2024. augusztus 6-15.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18-35 éves fiataloknak

Hol: Terény, a NOHA Stúdió ökológiai szemléletű alkotó- és közösségi tere

Mennyiért: 105.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát

Jelentkezési határidő: 2024. június 3.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2024. június 25.

Részvételi díj befizetési határideje: 2024. július 8.

További részletekért lásd a részvételi feltételeket, a teljes felhívás pedig itt olvasható.

AZ ANIMÁCIÓS CSOPORT TUDNIVALÓI

Mentor: Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató és Ács Zsuzsanna animációs filmrendező

Mottó: Fókuszban a papírkivágás és a stop-motion! Animáljunk ollóval, mozgassunk tárgyakat!

csaki-laszlo-foto-acs-zsuzsanna-kek-pelikan.jpg

Csáki László, mögötte vásznon a Kék Pelikan (Fotó: Ács Zsuzsanna)

Cél: Papírkivágásos és stop-motion animációs technikával készülő rövidfilm tervezése, rendezése és gyártása 1-2 perc hosszúságban. Az alkotótábor első harmadában prezentálják a filmtervet és az animatikot, majd gyártani kezdjik az animációt, amit a tábor végén bemutatnak. Az alkotási folyamat során a résztvevők megismerik és használják a TVPaint, Dragonframe, az Adobe Premier és az After effect programokat. Ezen programok ismerete hasznos lehet, de a tábor ideje alatt is megtanulható.

Tematika: A résztvevők a tábor első napján színészekkel felvett, majd szerkesztett hanganyagra (filmhang) építik a filmtervet. Minden stábtag kap egy részletet a hangból, amelyre tervezi és rendezi az animációt. Az alkotótábor első harmadában prezentálják a filmtervet a résztvevőknek animatik formában és az észrevételek, javaslatok alapján, ha szükséges, fejlesztik tovább. Ezután gyártási tervet készítenek a hátralévő napokra és elkezdik egyénileg, párhuzamosan több munkaállomáson animálni a részeket. Lehet egymás részeibe mozgatni, kellékeket készíteni, tehát nem kell teljesen önállóan dolgozni. Ha igény van rá, akkor ministábokban, egymásnak besegítve is mehet a munka. Az elkészült animált részeket a végén összevágják egy rövidfilmmé. A tábor végén premier!

A táborral kapcsolatos teljes tudnivaló az NFI oldalán olvasható.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása