Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs filmnapokat szerveznek Debrecenben

2024. április 29. - dotandline

Május 17-18-án rendezik meg először a SKICC – Debreceni Animációs Filmnapokat, amelynek a debreceni Apolló Mozi ad otthont. Az április 22-én tartott sajtótájékoztatón az esemény főszervezői, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész kiemelték, hogy a rendezvénysorozat egyik célja a Debrecenből és térségéből elszármazott tehetségek munkáinak bemutatása, valamint az animáció-oktatás megismertetése szakmai előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon keresztül.

„Debrecenről, a debreceni teljesítményekről, a debreceni alkotókról, az innen elszármazott, de ide kötődő tehetségekről szól a program” fogalmazott köszöntőjében Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón. Ezért külön örömnek tartja, hogy a Medgyessy Ferenc Gimnázium, az Apolló Mozi és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az idei év kifejezetten alkalmas a SKICC meghonosítására, hiszen a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumban 10 éve, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban pedig 15 éve folyik animáció-oktatás, emellett pedig 2024-ben az magyar animáció 110 éves évfordulóját is ünnepeljük.

skicc_2024.jpg

Május 17-én, pénteken az ünnepélyes megnyitó után a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákfilmjeit vetítik, este 18 órától pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képzésének keretén belül készült alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők. Számos izgalmas premierfilm látható majd a blokkban, melyben a 2024-ben végző diákok vizsgafilmjeit is bemutatják. Mindkét szekciót az alkotókkal való beszélgetés követi, amelynek moderátora Váradi Ferenc rádiós műsorvezető.

Május 18-án délelőtt az általános és középiskolások különleges animációs eszközökkel ismerkedhetnek meg az Időutazás workshopon, ezt követően pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium volt tanulója, Kajlik Eszter a Hagyjanak szülni című animációs dokumentumfilmjének kapcsán tart előadást a kortárs animáció és társadalmi érzékenység viszonyáról. Délután Szentesi Imre Balázs a MATT című diplomafilmjén keresztül mutatja be a rövidfilmgyártás metódusait. Utána vetítik a Debrecenből elszármazott filmkészítők legfrissebb animációit. A MOME ANIM szekcióban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakjának diplomafilmjeiből válogattak a szervezők, az estét pedig egy kerekasztal-beszélgetés zárja Az animációs oktatás helyzete és jövője címmel, melyen részt vesznek Sipos Levente grafikusművész, animációs kompozitor az EKKE képviseletében, Kovács Krisztina művészeti szaktanár a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium képviseletében, valamint Komlódi Judit képzőművész, művészeti szaktanár a Medgyessy Ferenc Gimnázium képviseletében.

A városvezetés nem titkolt célja, hogy a SKICC ezentúl évről évre megvalósuljon és Debrecen életének szerves részévé alakuljon. „Bízom benne, hogy egy olyan fesztivál születésének vagyunk tanúi, ami évről évre tud növekedni, és az animáció terén releváns és jelzett eseménnyé válni” – nyilatkozta Puskás István alpolgármester.

A rendezvény támogatói a Brightly Kommunikációs Ügynökség, a MOME ANIM, Debrecen Városa és a Főnix Rendezvényszervező Kft.

SKICC – Debreceni Animációs Filmnapok

Időpont: 2024. május 17-18.

Helyszín: Apolló mozi (4025 Debrecen, Miklós u. 1.)

A SKICC programjai ingyenesen látogathatóak, azonban regisztrációhoz kötöttek. A részletes programterv az Apolló Mozi oldalán és a SKICC Facebook eseményénél található.

Forrás: SKICC

süti beállítások módosítása