Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hét magyar animációs rendező munkássága egy könyvben

2024. április 23. - dotandline

Varga Zoltán újabb animációs témájú könyvet írt: a Magyar animációs rendezőportrék hét hazai alkotó életművét mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. A könyvet április 26-án, az Uránia moziban mutatják be.

A Gyulai Líviusz, Cakó Ferenc, Orosz István, M Tóth Éva, Ulrich Gábor, Csáki László és Bucsi Réka animációs filmjeiben elmélyedő tanulmányok az egyéni stílust és tematikai érdeklődést éppúgy feltérképezik, mint az életművek kapcsolódását az animációs film itthoni és nemzetközi tradícióihoz, illetve a társművészetekhez.

Részletes elemzések olvashatók olyan nagysikerű animációkról, mint például a Jónás, a Hamu, a Vigyázat, lépcső!, a Jelenések, a Dűne, a My Name is Boffer Bings vagy a Symphony No. 42. Az alkotók munkássága részben vagy egészben a rendszerváltást követő évtizedekhez kötődik, így a kötet az elmúlt harminc év művészi tendenciáinak mérlegelését is célozza. A bevezető tanulmány az animációs film és a szerzőiség, illetve a stíluskérdések – mindmáig keveset kutatott – összefüggéseit vizsgálja.

s42_1_1.jpg

Bucsi Réka: Symphony no. 42

Április 26-án 16:30-kor az Uránia mozi kávézójában mutatják be a kötetet. Az MMA Kiadó rendezvényén jelen lesz Cakó Ferenc Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, Csáki László Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szak oktatója, M Tóth Éva Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, Mikulás Ferenc Balázs Béla- és Prima Primissima díjas filmproducer, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója és Varga Zoltán filmtörténész, a kötet szerzője. A beszélgetés moderátora Gelencsér Gábor az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense. A kötetek az esemény előtt és után kedvezményes áron megvásárolhatók, de az MMA honlapján is megrendelhető.

Varga Zoltán filmtörténész, akinek a nevéhez olyan hiánypótló könyvek fűződnek, mint A magyar animációs film: intézmény és formatörténeti közelítésekA kecskeméti animációs filmJankovics Marcell életművéről szóló kötet, a Ternovszky Béla életművét feldolgozó Macska-egér játékokezen kívül számos izgalmas animációs témájú tanulmány szerzője, az MMA három évados animációs filmklubjának vezetője. A Magyar animációs rendezőporték az MMA ösztöndíj programja keretén belül valósult meg.

magyar_animacios_rendezoportrek.jpg

süti beállítások módosítása