Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Új magyar animációs könyv a láthatáron

2023. december 21. - dotandline

Magyar animációs rendezőportrék címmel jelenik meg könyv 2024 elején hét hazai alkotóról.

Varga Zoltán újabb animációs témájú könyvet írt: a Magyar animációs rendezőportrék hét hazai alkotó életművét mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. A Gyulai Líviusz, Cakó Ferenc, Orosz István, M Tóth Éva, Ulrich Gábor, Csáki László és Bucsi Réka animációs filmjeiben elmélyedő tanulmányok az egyéni stílust és tematikai érdeklődést éppúgy feltérképezik, mint az életművek kapcsolódását az animációs film itthoni és nemzetközi tradícióihoz, illetve a társművészetekhez.

Részletes elemzések olvashatók olyan nagysikerű animációkról, mint például a Jónás, a Hamu, a Vigyázat, lépcső!, a Jelenések, a Dűne, a My Name is Boffer Bings vagy a Symphony No. 42. Az alkotók munkássága részben vagy egészben a rendszerváltást követő évtizedekhez kötődik, így a kötet az elmúlt harminc év művészi tendenciáinak mérlegelését is célozza. A bevezető tanulmány az animációs film és a szerzőiség, illetve a stíluskérdések – mindmáig keveset kutatott – összefüggéseit vizsgálja.

A 400 oldalas Magyar animációs rendezőportrék a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában jelenik meg, az MMA honlapján már akciósan előrendelhető.

vargazoltan_animacios_filmrendezok.jpg

Varga Zoltán filmtörténész, akinek a nevéhez olyan hiánypótló könyvek fűződnek, mint A magyar animációs film: intézmény és formatörténeti közelítésekA kecskeméti animációs filmJankovics Marcell életművéről szóló kötet, a Ternovszky Béla életművét feldolgozó Macska-egér játékokezen kívül számos izgalmas animációs témájú tanulmány szerzője, az MMA három évados animációs filmklubjának vezetője. A Magyar animációs rendezőporték az MMA ösztöndíj programja keretén belül valósult meg.

süti beállítások módosítása