Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

9 animációs filmtervet támogat a Filmjus

2023. december 07. - Herczeg Zsófi

Nyilvánosak a Filmjus Alapítvány 2023 döntései: kilenc magyar animációs projekt forgatókönyv-fejlesztését támogatja összesen 2,4 millió forint értékben.

A Filmjus Alapítvány évente hirdet pályázatot műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra, forgatókönyv-fejlesztésre, illetve filmelőkészítésre. A pályázat célja, hogy eredeti és izgalmas magyar filmek szülessenek, legyen az animáció, játékfilm, kisfilm, dokumentumfilm vagy sorozat. A Filmjus alapítványi támogatást nyújt az alkotói munka feltételeinek javításához, a forgatókönyv megírásához vagy a forgatás előkészítéséhez (pl. gépelés, fordítás, anyaggyűjtés, terepszemle, stb.). A pályázat formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

2023_filmjus_nyertesek.jpg

Hárshegyi Vivien Margareth című filmterve 250 ezer forintot kapott, a produkció a CUB Animation gyártásában készül. Margareth egy kocsmában tölti félévente esedékes találkozóját egy régi, általános iskolából ismert volt osztálytársával, Gildával. Hirtelen az asztaluknál terem egy fiú, Dunbar, akivel mindketten közös évfolyamba jártak. Dunbar szívélyesen köszönti Gildát, azonban Margarethre nem emlékszik, bemutatkozik neki. Ezt a lány személyes sértésnek veszi. Megőszül egy hajszála, majd szégyenében összezsugorodik. Ezt a fiú nem veszi észre, így véletlenül ráül. Margareth innen hallgatja ki a beszélgetésüket – Dunbarnak Április 13-án a közeli Vidámparkban tartják a születésnapját, amire Gilda is hivatalos. Margareth bosszút esküszik. Felmond addigi munkahelyén a fogkrém gyárban és az ominózus vidámparkban kezd dolgozni, hogy előkészíthesse ördögi tervét a fiú születésnapjának tönkretételében.

harshegyi_vivien_margareth.png

Hárshegyi Vivien látványterve a Margareth című filmhez (Forrás: CUB Animation)

Tóth Luca 350 ezer forintot kapott egész estés filmtervének forgatókönyv-fejlesztésére. Az Elringatva egy három fős család életének meghatározó pillanatát mutatja be. A szülők közti párkapcsolati nehézség ismeretlen erővel sodorja magával mit sem sejtő gyermeküket is. Ugyan a főszereplő a tizenkét éves Berta, de a családi háromszög minden csúcsa bemutatásra kerül. A történet plasztikusan, fanyar humorral merül bele a karakterek sokszor összeegyeztethetetlen valóságaiba. Az animáció a Boddah gyártásában készül.

toth_luca_x_diszkojan.jpg

Tóth Luca korai látványterve (Forrás: Boddah)

Szintén a Boddah stúdiójában készül Bárány Dániel Toxik című filmje, mely 300 ezer forintos támogatást kapott. A film főhőse egy fiú, akit kiskorában az anyja egyfolytában verbálisan abuzált, mert őt vádolta azzal, hogy a férje elhagyta. A bűntudat és a szégyen miatt felnőtt korában képtelen olyan párkapcsolatokban működni, ahol a másik fél emberként bánik vele. 

toxik.jpg

Bárány Dániel látványterve a Toxikhoz (Forrás: Boddah)

Turai Balázs Ramazuri című filmterve 300 ezer forintot nyert. Mint a rendező elmondta, a film Gyertyák csonkig égnek Looney Tunes-ba oltott átirata. Főszereplője Konrád, aki hosszú idő után visszatér az Elveszett Városba, hogy élet-halál harcot vívjon Henrikkel. A harc során fény derül a toxikus szerelmi háromszögre, ami valaha véget vetett barátságuknak. A Ramazuri a Boddah gyártásában valósul meg.

turai_balazs_x_ramazuri.jpg

Látványterv Turai Balázs Ramazuri című filmjéhez (Forrás: Boddah)

Mira Zénó Merry-Go-Rush munkacímű filmterve 250 ezer forintos támogatásban részesült. A film a minket körülvevő zavaros ingerek és a nyomasztó direktívák, valamint a társadalmi elvárások problematikáját vizsgálja, emellett a fogyasztói társadalmi létforma hipokrita mivoltára és önellentmondásaira reflektál. A Merry-Go-Rush a Filmfabriq gyártásában készül.

mira_zeno_merry-go-rush.jpg

Mira Zénó látványterve a Merry-go-rush című filmhez (Forrás: Filmfabriq)

Andrasev Nadja 300 ezer forintos támogatást nyert Mularda című, az anyaságról és a gyerekvállalási dilemmákról szóló filmtervével, melyet az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjában fejleszt.

andrasev_nadja_mularda_latvanyterv.jpg

Andrasev Nadja korai látványterve a Mularda című filmhez (A kép az alkotó tulajdona)

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem két hallgatójának projektjét támogatta a Filmjus 200-200 ezer forinttal. Nagy Tünde Ház a tengeren című projektjének főhőse egy tengerre épített cölöpházban élő magányos nő, aki saját hajszálaiból készít magának babát. A baba életre kel és fejlődni kezd, fejlődését elsősorban hajának növekedése mutatja meg. A gyerek kíváncsiságával az anya egyre féltékenyebb lesz.

nagy_tunde_haz_a_tengeren_latvanyterv_2.jpg

Nagy Tünde látványterve a Ház a tengeren című filmhez (Forrás: EKKE)

Szintén az EKKE diákja Csernák Félix (konzulense Tóth Zsuzsanna), akinek Anxiety című filmterve 200 ezer forintot nyert. A film főszereplője épp kollégiumba költözik, a szorongás pedig annyira elhatalmasodik rajta, hogy nyugtatófüggővé válik. A negatív gondolatoktól már álmában sem tud szabadulni, sőt, aludni sem hagyja, és végképp kilátástalanná válik a helyzete.

csernak_felix_anxiety.PNG

Csernák Félix látványterve az Anxiety című filmhez (Forrás: EKKE)

A kilencedik támogatást nyert filmterv Sikur Mihály ahol című projektje, melynek fejlesztését 250 ezer forinttal támogatja a Filmjus. A Budapesten játszódó ahol főszereplője egy író, aki valamikor sikeres volt, napjainkba
a kiégett életét éli, egyedül a kutyájával. Egy esős napon egy egymásba karoló férfit és nőt lát sétálni az utcán, ami nagyon inspirálja az írót, és azonnal elkezdi írni az új könyvét. A történetben, a valóság és a fikció keveredik, és már nehéz eldönteni, hogy melyik lesz a meghatározó.

sikur_mihaly_ahol.jpg

Sikur Mihály látványterve az ahol című filmhez (A kép az alkotó tulajdona)

Forrás: Filmjus

süti beállítások módosítása