Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kovásznai György kiállítás nyílt a METU-n

2023. november 30. - dotandline

A Budapesti Metropolitan Egyetem a Nemzeti Filmintézettel és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvánnyal együttműködésben 2023. november 29-én Kovásznai György: Avantgárd animáció & festészet címmel nyíló tárlatával emlékezik az idén 40 éve elhunyt festőművészre és animációs filmrendezőre. Az életmű kiemelkedő filmjeiből, festményeiből, rajzaiból álló válogatás a 60-as évektől a 70-es évek végéig kínál betekintést a korszakot egyedi hangon dokumentáló műfaji szintézisbe.

Kovásznai György (1934–1983) a 20. századi magyar művészet különleges, innovatív alakja. A modernizmusból merítő, a 80-as évek neoexpresszionizmusát a 70-es években már megelőlegező festőművész, különleges kísérleti animációs filmek alkotója, emellett író és költő.

kovasznai_kiallitas_x_metu.jpg

A művész korszakalkotó munkássága napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása: magyar és angol nyelvű monográfia, a 23 rövidfilm és a Habfürdő című játékfilm magas minőségű digitalizálása, honlap, social média, nemzetközi kiállítás- és vetítéssorozat gondoskodik arról, hogy minden generáció megismerje ezt az inspiráló anyagot.

A METU Galériában most nyíló kiállításon a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) által rendelkezésre bocsátott képek mellett, a Nemzeti Filmintézet segítségével a művész animációs filmjeihez kapcsolódó munkáiból láthatnak válogatást. Kovásznai egész élete során különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy saját korának jellegzetes atmoszféráját megragadja: a festményfilmektől, a zenés trükkfilmeken keresztül egészen az animációs dokumentumfilmekig terjed a skála.

ca_ira_2.jpg

Kovásznai György: Ca Ira, a Francia Forradalom dala

A globális kulturális eszmecsere korában élnünk kell azzal a különleges történelmi lehetőséggel, hogy a hidegháborús időszak művészeti produkciói – akár nyugaton, akár keleten keletkeztek – egymással összemérhetők közös referenciatartományuk, a modernizmus talaján. Kovásznai György művészete nem izolált jelenség. A hidegháborús Európa művészetének történetében ideje, hogy elfoglalja az őt megillető helyet – vallja a kurátor, Iványi-Bitter Brigitta.

A Kovásznai kiállításhoz kapcsolódva az egyetem showroomjában megtekinthető emellett „Bubble Bath collection” című kiállítás is, ahol az Artista divattervező stúdió designerei, a METU Textiltervező alapszakos, valamint Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói által készített egyedi ruhadarabokon folyamatosan mozgásban lévő történetek, izgalmas rétegek párbeszéde, textúrák, felületek keveredése talál egymásra felidézve a Kovásznai animációk játékosságát.

Kovásznai masterclass

Kovásznai György életműve sok kreatív fiatalt ihletett már meg eddig is, ezért a METU lehetővé teszi hallgatóinak, hogy mélyebben megismerjék Kovásznai művészetelméleti írásait, forgatókönyveit, verseit, több száz rajzát és festményét, és természetesen mind a 24 filmjét.

riportre.jpg

Riportré

Kovásznainak az egykori budapesti Pannónia Filmstúdióban készített merészen expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjei a 60-as és 70-es években rést ütöttek a médium itthon megszokott műfaji tradícióin. A rendező „anima verité”-nek keresztelt animációs dokumentumfilmes módszere, amellyel a környező valóságot rögzítő élőfilmes kamerakezelést a képzőművészet nyelvére kívánta lefordítani, messze megelőzte a maga korát – állapította meg Orosz Anna Ida filmtörténész, a Filmarchívum munkatársa. A kurzus során az alkotások alapos elemzése és az alkotói kontextus feltárása révén a hallgatók bátorítást kapnak arra, hogy kapcsolódjanak saját ötleteikkel az életműhöz, megtalálva azokat a kortárs problémaköröket, amelyeknek kreatív megfogalmazása egyedi, új munkájukat alapozza meg. A projekt szemléletű közös gondolkodás során Kovásznai egyes műveire vonatkoztatott új, csoportosan létrehozott alkotások születhetnek 2024 tavaszán.

A Kovásznai György munkásságának emléket állító kiállítás bárki számára ingyenesen látogatható 2024. február 28-ig a METU Galériában (METU Galéria, Infopark sétány 1. I épület földszint).

A kiállítás több egyéb kísérőprogramot is kínál, amelyek részletei az esemény hivatalos oldalán megtekinthetők.

Forrás: METU

süti beállítások módosítása