Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nem vettek fel egyetemre, mit csináljak? #4

2023. augusztus 09. - dotandline

Júliusban ismét kihirdették a ponthatárokat, reméljük nagyon sokan örültek az eredménynek és gratulálunk minden újonc animációsnak! Akit pedig nem vettek fel a vágyott helyre, vagy még képezné magát, annak ajánlunk néhány helyet, ahol fejlesztheti a képességeit és növelheti a tudását. Oldalunkon találtok egy képzéslistát is, ahol még több animációs képzési lehetőségről olvashattok.

Az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia idén is elindítja a mozgókép és animációkészítő OKJ képzést, melynek célja, hogy szakmai képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és érdeklődnek az animáció, a vizuális és előadóművészetek, valamint a képtervező és mozgóképes számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt. A 2023. szeptember 1-jén induló Mozgókép és animációkészítő szakképzésre felvehető maximális létszám 10 fő. A jelentkezési lapot 2023. augusztus 18. hétfő 17 óráig lehet elküldeni. További részletek a képzésről és a felvételiről az Illyés oldalán található.

Szintén Budaörsön található a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, vagyis a BABtér, mely intenzív művészeti előkészítővel, animációs, grafikai és festészeti szakkörrel, valamint rajz alkalmassági vizsgára való felkészítővel várja az animációs szakokra vágyó fiatalokat. A BABtér szakköreit itt lehet böngészni.

turai_balazs_amok_szgep.png

Turai Balázs: Amok

A Corvin Rajziskola idén is sok művészeti képzéssel várja az érdeklődőket, többek közt design felnőttképzéssel (mozgókép-animáció tervező szakiránnyal is), animációs felvételi előkészítőkkel, tiniknek szóló rajzi előkészítővel, és még sok más szuper hosszabb-rövidebb képzéssel.. A design felnőttképzés mozgókép-animáció tervező szakirányának célja, hogy a mozgóképes tartalomfejlesztés területein professzionális képzést nyújtsanak, hogy végzett hallgatóik a filmes produkciók és a game art előkészítési, fejlesztési folyamataiban sokoldalúan hasznosítható tudást szerezzenek. A jelentkezési határidő augusztus 27., további felvételi információk a honlapon találhatók.

A PreMOME kurzusai direkt a felvételire való felkészítés miatt jöttek létre, hogy a jelentkezők minél sikeresebbek legyenek a MOME különböző szakjainak felvételijein. A felvételi előkészítők között animációt is találni, a tanfolyamok szeptember és október közepétől indulnak, jelentkezni még mindig lehet rájuk. Részletek a PreMOME oldalán.

A Magyar Rajzfilm Kft. 19 hónapos mozgókép- és animációtervező képzést, animációs filmkészítő tanfolyamot, 3D modellező és animációs tanfolyamot, illetve a MOME és a METU animáció szakjára való felvételi előkészítőt is indít. A kurzusok előnye, hogy rajzfilmstúdióban zajlik az oktatás, ahol közvetlenül rendezőktől, animációs mesterektől tanulhatnak a diákok. Részletek a Magyar Rajzfilm Kft. honlapján.

Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumban a két éves mozgókép- és animációtervező szakra jelentkezhetnek pótfelvételin a diákok. A jelentkezéseket augusztus 16-ig várják, de ha valaki lecsúszna az időpontról, érdemes keresni a szakvezetőket. A szakon készült munkákat itt lehet böngészni.

Nagyon haladóknak ajánljuk a MOME Open tanfolyamait, ahol korábban már VFX és CGI artist képzések is indultak, idén pedig lesz adatvizualizációs képzés, kezdő és haladó 3D kurzus. További izgalmas tanfolyamok a MOME Open oldalán olvashatók.

Év közben is indulnak kisebb animációs kurzusok, többek közt a Hegyező Animációs Szabadiskola vagy az Articsóka Stúdió tart gyakran animációs és grafikai miniképzéseket, utóbbi gyerekeknek is.

Animációs felsőfokú képzéseket találni szerte az országban, ám ezek aktualitásairól, indulásáról és oktatásáról nem tudunk sokat. Ha a felsoroltakon kívül ismersz nem egyetemi szintű animációs képzést (akár OKJ-t, akár tanfolyamot), küldd el nekünk a dotandlineblog@gmail.com email címre a tudnivalókat.

süti beállítások módosítása