Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar bankjegyek elevenednek meg a forint születésnapján

2023. augusztus 01. - dotandline

Kizárólag magyar bankjegyek felhasználásával készült A forint arcai című kisfilm, melyet a forint augusztus 1-ére eső 77. születésnapjára készített a Mimicry Animációs Stúdió csapata. Az egyperces animációban 10 jeleneten át elevenednek meg azok a jól ismert, részletgazdag és látványos képek, melyeket bár nap mint nap látunk, talán már észre sem veszünk.

A filmből kiderül többek között, hogy milyen összeesküvésnek ad otthont Esztergom városa, mikor folyik vér a Herkules kútból, illetve hogy kit sirat a száz forintos. Ahogy az alkotók írják, a bankjegyeken található miniatűr művészeti alkotások lebilincselő történetet mesélnek múltról, jelenről, rólunk.

a_forint_arcai_03.jpg

A Mimicry csapata évekig dolgozott a bankjegyábrák digitális animációvá alakításán. Ha valakit érdekel melyik jelenet melyik bankjegyet mozgatja meg, az a gyártócég oldalán utánanézhet. Az alkotók hosszú évek kutatómunkájával több száz bankjegyet gyűjtöttek össze a világ minden tájáról, melyből reményeik szerint az világ összes bankjegyéből válogató rövidfilmet is készítenek majd.

A forint arcai című filmet Kőszegi Tamás rendezte, aki korábban A másoló című, fénymásolóval készített és több nemzetközi díjat elnyert filmet is alkotta. A zörejező és zeneszerző Csontos Péter, a dramaturg pedig Török Zita volt, az animációt Péntek Ágnes Teodóra, Földeák Laura, Kállai Kamilla és Gaál Lilly Odett készítette.

Forrás: Mimicry

süti beállítások módosítása