Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egy hét múlva indul a 16. KAFF

2023. június 13. - dotandline

2023. június 21-én, szerdán kezdődik a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol öt napon át 60 órányi animációt és megannyi színes programot élvezhetnek az ingyenes fesztivál látogatói.

A nyolc egész estés versenyfilm mellett három egész estés európai film fut majd az idei KAFF-on. Június 21-én 10 órakor a Malom Moziban vetítik Anca Damian A sziget (The Island) című filmjét, mely zenés mesében tárja elénk Robinson Crusoe történetének egy szürreális komédiában tálalt újraértelmezését – "A kis herceg" találkozása a Monty Pythonnal. A film vizuális költészettel és szimbolizmussal nyújt aktuálpolitikai kritikát egy olyan világban, ahol mindenki a maga Paradicsomát keresi.

Június 22-én 10 órakor szintén a Malom Moziban pereg Signe Baumane alkotása, a Szerelem házassággal fűszerezve (My Love Affair with Marriage), mely a belső nőiesség lázadásának történetét mondja el. Aznap 14 órakor ugyanott Naes Kajssa Titina című filmje lesz műsoron, melyben az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel hozzáláthat az Északi-sark meghódításához.

a_sziv_kertje.jpg

Hegyi Olivér: A szív kertje

Június 23-án 19 órakor a Hírös Agórában a rövidfilmek versenyének 3-as blokkján belül lesz látható többek között Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas 27 című alkotása, Lantos Júlia Olivér, az óriás című műve, A szív kertje Hegyi Olivértől, Mira Zénótól a Jelenlétről és Mariai Gábor Remete sziget című munkája.

Több kerek évfordulós alkotó munkásságával is megismerkedhetnek a nézők: június 22-én 21 órakor az Otthon moziban a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária műveiből láthatunk egy válogatást. Horimari kezdettől fogva közreműködött a Magyar népmesékben: a 100 részből több, mint 40 epizódot jegyez társ- vagy főrendezőként, de az ő nevéhez fűződnek A Négyszögletű Kerek Erdő és a Cigánymesék sorozatok is. A 80 éves Ternovszky Béla kultikussá vált Macskafogó című alkotása június 23-án 19 órakor Kecskemét főterén, óriás kivetítőn lesz látható, míg a 70 éves Tóth Pál filmjeiből június 23-án 21 órakor az Otthon moziban nézhetünk meg egy válogatást. Paja életművében unikális univerzumot teremtett, a számítógépes 3D-animáció szerzői változatát érlelte ki. Az ő nevéhez kötődik a magyar sorozatanimáció egyik ékkövét jelentő Leo és Fred. Kivételes a rovarok csoportos aktivitására fókuszáló A szentjánosbogarak nemi élete című műve, melynek poénpetárdáinál csak szemkápráztató fénytüneményei sziporkázóbbak.

ca_ira_2.jpg

Kovásznai György: Ca Ira, a Francia Forradalom dala

Igazi kuriózumnak ígérkezik június 24-én, szombaton 14 órakor a Hírös Agórában Kovásznai György Ca Ira, a Francia Forradalom dala című rövidfilmjének vetítése, melyet követően Fülöp József, animációsfilm-rendező, Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna animációs rendezők, Másik János, a Habfürdő zeneszerzője és Kovásznai György lánya, Kovásznai Dorottya részvételével kerekasztal beszélgetést tartanak Mit jelent a nekünk Kovásznai címmel.

A fesztivál történetében először, hagyományteremtő céllal, megrendezik a KAFFFER művészeti vásárt, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani. A sokszínűnek ígérkező KAFFFER helyszíne a Hírös Agóra Kulturális Központ aulája, ahol június 24-én, 12- 18 óráig tudnak a fesztiválozók a diákoktól vásárolni.

Forrás: KAFF

süti beállítások módosítása