Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ternovszky-napok az Uránia moziban

2022. november 30. - dotandline

Kétnapos programsorozattal készül az Uránia mozi Ternovszky Béla filmjeinek adózva: a legendás Macskafogó és klasszikus rajzfilmsorozat-válogatások, valamint az animációs rendező munkásságáról készült kiadvány bemutatója várja az érdeklődőket december 10-11-én.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Ternovszky Béla fél évszázados alkotómunkája a magyar animációs film különösen népszerű fejezete: a rendező rajzfilmjei a humor jegyében formálódtak. A Ternovszky-animációk – melyekben az állandó alkotótárs, Nepp József forgatókönyvei kelnek életre – kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetnek.

A derűről, amely a keserédes mosolytól az önfeledt kacagásig terjed, olyan legendás figurák gondoskodnak, mint Gusztáv, az örökké csetlő-botló kispolgár, a betegeskedő erdőlakókat hasztalan kúráló Dr. Bubó vagy az átlagos, mégis fantasztikus kalamajkákba keveredő Mézga família tagjai. Nem is beszélve azokról az ikonikus figurákról, akik Ternovszky fő művét, a Macskafogót éltetik: az emberi tulajdonságokkal felruházott macskákról és egerekről, Mr. Teufeltől Safranekig, illetve Grabowskitól Lusta Dickig, akiknek „élet-halál harcán” generációk nevették magukat könnyesre.

ternovszky_x_utania_2.jpg

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban december második hétvégéjén övék lesz a főszerep, hiszen Ternovszky Béla animációiból vetítenek gazdag válogatást. A programot december 11-én, vasárnap Varga Zoltán Macska-egér játékok címmel most megjelenő Ternovszky-portrékötetének bemutatója koronázza meg, ahol a rajongók az animáció mesterével is találkozhatnak.

PROGRAM

December 10. szombat

11:00 – Mézga Aladár különös kalandjai (válogatás)

A kamaszodó kölyökzseni, Mézga Aladár egyszer már felforgatta famíliája mindennapjait, amikor felvette a kapcsolatot a harmincadik századi rokonnal, MZ/X-szel. A folytatásban űrhajóján, a Gulliverklin röpül minden éjjel más bolygóra, ahol hű ebével, Blökivel él át változatos kalandokat.

mezga_aladar_kulonos_kalandjai.jpg

Mézga Aladár különös kalandjai

16:00 – Macskafogó (1986) / kísérőfilm: Tartsunk kutyát! (1974)

Új remény ragyog fel a vesztésre álló egerek számára a macskákkal vívott harcban, de vajon a visszavonult titkosügynöknek, Grabowskinak sikerül-e megszereznie az egérmentő terveket? Ternovszky Béla rajzfilmklasszikusa macskák és egerek örök konfliktusát teszi paródia tárgyává és szatíra alapjává.

macskafogo_4.jpg

Macskafogó

December 11. vasárnap

15:15 – Kérem a következőt! (válogatás)

Számíthatnak-e az erdőlakók kezelőorvosukra, ha megbetegszenek, s bízhatnak-e a rendőrségben, ha valami baj van? Dr. Bubó és Ursula nővér a legkülönfélébb testi és lelki nyavalyákkal találkoznak, a Csőrmester pedig a kriminális aktivitás ezernyi formájával. Nepp József, Ternovszky Béla és Romhányi József kultikus sorozatának figurái látszólag állatmesékbe illenek, az epizódok mégis inkább a valós társadalom kor- és kórképét rajzolják ki, máig mosolyfakasztóan.

kerem_a_kovetkezot.jpg

Kérem a következőt

16:30-17:45 – Macska-egér játékok – Varga Zoltán új portrékötetének bemutatója

Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő portrékötet Ternovszky Béla animációsfilmes munkásságának részletes bemutatását kínálja, külön fejezeteket szentelve az életmű átfogó megközelítésének, a rendező egyedi filmjeinek, sorozatainak, valamint egész estés rajzfilmjeinek. Ternovszky Bélával és Varga Zoltánnal, a könyv szerzőjével Buglya Zsófia beszélget. 

varga_zoltan_ternovszky_konyv.jpgVarga Zoltán és a most megjelenő Macska-egér játékok

18:00 – Gusztáv (válogatás) / kísérőfilm: Modern edzésmódszerek (1970)

A hatvanas években rendkívüli népszerűségnek örvendő magyar rajzfilmsorozat, a Gusztáv mozivásznon látható csetlő-botló antihőse új életre kelt a hetvenes évek második felében az otthoni kisképernyőkön. A széria televízióban bemutatott folytatásnak egyik főrendezőjeként Ternovszky Béla szabott irányt a mindig más élethelyzetben feltűnő, de rendre a rövidebbet húzó kispolgár mulatságos kalandjainak. A fekete humornak a csimborasszója Ternovszky első rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek, a Pannónia Filmstúdió legtöbbet díjazott alkotásainak egyike.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. A filmeket az MTVA archívuma és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum biztosította. A könyvbemutatón ingyenesen lehet részt venni, a Macskafogót 1200 forintért lehet megnézni, a többi válogatást pedig egységesen 600 forintért. Részletek az Uránia mozi honlapján.

süti beállítások módosítása