Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Jankovics Marcell-kiállítás nyílik Varsóban

2022. szeptember 15. - dotandline

Marcell Jankovics in memoriam címmel nyílik kiállítás csütörtökön Varsóban, a megnyitón pedig levetítik Az ember tragédiája című animációt is, melynek ez lesz a lengyel premierje.

A megnyitón részt vesz a 2021-ben elhunyt Jankovics Marcell özvegye, Rubovszky Éva is. A kiállításnak köszönhetően a lengyel közönség első alkalommal ismerkedhet meg a sokoldalú alkotó életművével. A tárlatnak otthont adó Teatr Druga Strefa varsói színház a főváros központjához tartozó Mokotów kerületben, egy posztindusztriális területen működik.

A kiállítás látogatói megtekinthetik Jankovics animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét. Szintén része lesz a kiállításnak egy, a berendezésével a '90-es éveket felidéző terem, amelyben a korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot. A nagy sikerű filmsorozat Lengyelországban is ismert, a lengyel televízió az 1980-as és a 90-es években vetítette.

jankovics_marcell_feherlofia_01.jpg

Jankovics Marcell: Fehérlófia

A csütörtöki megnyitón Az ember tragédiáját lengyel felirattal mutatják be Bogdan Zadura Bethlen Gábor-díjas lengyel költő fordításának felhasználásával. Madách Imre műve 2014-ben jelent meg Zadura új lengyel átültetésében. A költő akkor az MTI-nek elmondta: Jankovics Marcell filmfeldolgozásának is szerepe van abban, hogy ő maga egyre korszerűbbnek, aktuálisabbnak látja a drámát.

A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig lesz megtekinthető.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása