Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Felkerült a MUBI-ra a Habfürdő

2022. augusztus 24. - dotandline

Augusztus 24-én felkerült a legmenőbb online filmes platformra, a MUBI-ra Kovásznai György kultfilmje, a Habfürdő.

A tragikusan korán, 49 éves korában elhunyt Kovásznai György a magyar animációtörténet legavantgárdabb alakja. Merészen expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjei rést ütöttek az itthon megszokott műfaji tradíciókon.

Egyetlen egész estés filmje az 1980-ban bemutatott Habfürdő, mely az egyik legkülönlegesebb színfolt a hazai és a nemzetközi animációs palettán, és amely mára komoly rajongótáborra tett szert. Elkészültekor radikálisan szembement a korszak gyerekeknek készült, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel. A 80-as években játszódó, felnőtt közönségnek készült, több műfajt ötvöző zenés filmet a bemutatásakor a nézők értetlenül fogadták, a szakmát is megosztotta, és pár hét után lekerült a mozik műsoráról. Ugyanakkor avantgárd stílusa a mai napig hatással van a fiatal animációs alkotókra.

habfurdo_still_1.jpg

Kovásznai kultfilmjének bemutatója 42 évvel ezelőtt, 1980. április 6-án volt, ennek alkalmából két éve 40 érdekességet szedtünk össze a filmmel kapcsolatban. A Habfürdő egy orvosi felvételire készülő lány, egy kirakatrendező és annak menyasszonyának szerelmi háromszögéről szól, pár óra eseményeit foglalja magába sok-sok zenei inzerttel. Gyakorlatilag inkább egy "musical-montázs", mely "egy művészettörténeti, filmtörténeti stílus-idézetekből összeállított vizuális világgá állt össze" és "szociográfiai igénnyel kíván beszélni a magyarországi társadalmi-gazdasági helyzetről, miközben meg akar felelni a szórakoztató játékfilm követelményeinek is" – ahogy Iványi-Bitter Brigitta fogalmazott a 2010-ben kiadott Kovásznai monográfiában.

A zenés részekben hallható jazz-dalok szövegét maga Kovásznai írta, amelyeket a fiatal Másik János zenésített meg, aki ekkor debütált filmzeneszerzőként. A főbb szinkron- és énekhangok Antalffy Albert operaénekes, Bontovics Kati jazzénekes, Dobos Kati és Papp Anikó színésznők voltak.

A Habfürdő teljeskörű, 4K felbontású restaurálása 2021-ben valósult meg a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és a Filmlabor igazgatóságok munkatársainak részvételével, az Európai Filmarchívumok Egyesülete (ACE) és a Kreatív Európa támogatásával, valamint a film operatőre, Lossonczy Árpád és zeneszerzője, Másik János közreműködésével.

Kovásznai kultfilmje augusztus 24-től a MUBI oldalára is felkerült. Mint ajánlójukban írják, "Kovásznai György animációs filmjének neurotikus figurái a lét szorongásától nemcsak fantasztikus alakzatokká torzulnak, hanem jazz dalokra is fakadnak. Ez a gyönyörűen felújított, kultikus, politikai töltetű szerelmi háromszög-bohózat a hetvenes évek Magyarországának megrekedtségét gúnyolja."

Forrás: NFI, Mubi

süti beállítások módosítása