Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs dokumentumfilm készül a szülőszobai erőszakról

2022. július 27. - Herczeg Zsófi

A Filmtett Táborban készült animációs rövidfilm a férjöltésről, egy kevéssé ismert szexista szülőszobai gyakorlatról, és arról, hogy hogyan befolyásolja azoknak az életét, akik ezt elszenvedték. Online látható a Még egyet apuka kedvéért, az alkotók pedig a kisfilm nyomán animációs dokumentumfilmet készítenek a szülőszobai erőszakról, melyhez interjúalanyokat keresnek.

Kajlik Eszter a Freeszfe forgatókönyvíró szakán végzett, és a lengyelországi abortusztörvényről készült animációból inspirálódva készített animációs rövidfilmet a tavalyi Filmtett Workshopon a szülészeti erőszakról, melyet már online is szabadon nézhetünk.

Az ún. férjöltés azt jelenti, amikor a gátmetszés után plusz öltéssel szűkebbre varrják a szülő nő kitágult hüvelyét, hogy a férj számára olyan legyen a szexuális együttlét, mint a szülés előtt. "Holott a férfiak szexuális érzetét nem a hüvelybemenet szélessége, hanem a hüvelyizomzat állapota befolyásolja (mely például intimtornával javítható), így a férjöltés még csak az állítólagos célját sem tölti be." – mondta nekünk korábban a rendező.

ferjoltes.png

Kajlik Eszter: Még egyet apuka kedvéért

"Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülészeti erőszak témája ne legyen tabu; ismerjék el a súlyát, kerüljön be a köztudatba és alakuljon ki róla párbeszéd."  emelte ki Eszter. "Fiatal nőként különösen megérint, amikor mások személyes tapasztalatairól olvasok. Ez késztetett arra, hogy készítsek egy animációs rövidfilmet a férjöltésről. A hitelesség jegyében a narráció olyan nők mondataiból áll össze, akik a férjöltés valódi elszenvedői. Ehhez nagy segítség volt számomra a Másállapotot a szülészetben! mozgalom ismeretterjesztő munkája."

A rövidfilm korábban a NŐ a hangunk! országos megmozdulás keretében volt látható, akkor több mint 40 ezren látták Vimeón, és Eszter számos pozitív visszajelzést kapott szakmabeliektől és a szülészeti erőszak elszenvedőitől egyaránt.

A kisfilm nyomán Kajlik Eszter és Elek Judit Sára animációs dokumentumfilmet készítene a szülészeti erőszakról, melyhez interjúalanyokat keresnek. Mint írják: "a legtöbb nő bizakodva várja a szülése időpontját. Előfordul azonban, hogy pozitív élmények helyett a szülőszoba életre szóló traumák helyszínévé válik. Az orvosi személyzet az anyákon sokszor tudtuk, beleegyezésük nélkül végez el beavatkozásokat a szülésük folyamatának gyorsítása érdekében, melyek gyakran az egész hátralevő életükre komoly hatással vannak. A szülő nőknek támogatásra lenne szükségük, ezzel szemben gyakran tapasztalnak visszaéléseket, szexista megjegyzéseket, melyek az anyai kompetenciáikban is komolyan megingathatják a hitüket."

Ezért olyan szereplőket keresnek, akik beleegyezésük nélkül estek át oxitocininfúzióval és méhszájuk kézi tágításával gyorsított vajúdáson, akiknek akaratuk ellenére végeztek császármetszést vagy gátmetszést, akiktől szülésük után szeparálták gyermeküket. Olyan nők történetét is szeretnék bemutatni, akik a terhesgondozás alatt részesültek megalázó bánásmódban, vagy a vetélésükkel kapcsolatban tapasztaltak méltatlan helyzeteket. Ezek a gyakorlatok sajnos nagyon károsak és gyakoribbak, mint gondolnánk.

Dokumentumfilmjükkel az a céluk, hogy elősegítsék a párbeszéd kialakulását a témáról. Jelentkezni az a.legrosszabbkor@gmail.com email címen lehet a történeted rövid leírásával. A kiválasztás időigényes folyamat, de minden jelentkezővel felveszik a kapcsolatot.

kajlik_eszter_ferjoltes.jpg

Kajlik Eszter: Még egyet apuka kedvéért

süti beállítások módosítása