Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Pride-on vetítik a háromszoros Oscar-jelölt Menekülést

2022. július 06. - dotandline

A Dot & Line hatodszorra szervez vetítést a Budapest Pride-on, ám a korábbi évekkel ellentétben nem kisfilmeket mutat be, hanem egy háromszoros Oscar-jelölt animációs dokumentumfilmet tűz műsorra.

Jonas Poher Rasmussen Menekülés (Flee) című dokumentumfilmje a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon kezdte meg útját, ahol elnyerte a zsűri nagydíját. A Menekülés az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely már számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és animációként eddig példátlan módon három fő kategóriában jelölték Oscar-díjra: legjobb dokumentumfilm, a legjobb egész estés animációs film és a legjobb nemzetközi film szekciójában.

flee_02.jpg

A film főszereplője a harmincas évei közepén járó Amin, aki sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán. A Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

A Menekülés július 12-én 18 órától az ISBN könyv+galériában, a Budapest Pride programsorozatának keretében nézhető meg, a Dot & Line szervezésében.

Fontos információk a vetítéssel kapcsolatban:

  • A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.
  • Az esemény regisztrációhoz kötött, regisztrálni a dotandlineblog@gmail.com email címen lehet. Emailben írjátok meg hányan jönnétek, illetve később időben jelezzétek a lemondást, hogy oda tudjuk adni másoknak a helyeket.
  • A filmvetítésen 500 forintos jelképes összegért lehet részt venni, ezzel szeretnénk kompenzálni az ISBN jófejségét, hogy befogad minket.
  • A vetítés zárt, klímás helyen lesz, ahol max. 40 ember fér el.

Az esemény nem valósulhatna meg a Boddah támogatása nélkül, a filmet pedig a Mozinettől kapjuk!

Időpont: 2022. július 12. kedd 18 óra

Helyszín: ISBN könyv+galéria (1084 Budapest, Víg utca 2.)

Facebook esemény

süti beállítások módosítása