Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kossuth-díjat kapott Ternovszky Béla

2022. március 15. - dotandline

Március 14-én Magyarország köztársasági elnöke a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adományozott, Ternovszky Béla Kossuth-díjat kapott.

Ternovszky Béla 1943. május 23-án született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett festő szakon 1961-ben, majd a Pannónia Filmstúdió, később Filmvállalat, illetve kft. munkatársaként dolgozott 1995-ig. Közben a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakán szerzett diplomát 1964-ben. Néhány évig rajzoló volt, majd a Gusztáv-filmek idején és az első Mézga-sorozatban az 1960-as évek végétől animátor lett. 1972-ben rendezett először. 1995 és 2005 között a Stúdió 2. Kft. egyik tulajdonosa és rendezője volt.

ternovszky_bela_x_kossuth-dij_x_mti-illyes_tibor.jpg

Ternovszky Béla a Kossuth-díjjal (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Első önálló rajzfilmje, az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek című animáció számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Nepp Józseffel együtt társszerzője volt a nagysikerű Mézga család és a Kérem a következőt! című televíziós sorozatnak. 1979-től rendezőként több nemzetközi koprodukciókban is dolgozott, a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál a Pumukli kalandjai című NSZK–osztrák–magyar filmsorozat animációs betétjeit rajzolta. Első egész estés animációs filmje, a Macskafogó 1987-ben az év magyar Oscar delegáltja lett. Folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája a legnézettebb magyar mozifilm volt 2008-ban.

Ternovszky munkásságáért 1983-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben pedig érdemes művész lett. A Kossuth-díjat a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő, karikaturisztikus és groteszk humorral megformált művek megalkotójaként a magyar animációs filmművészetet gazdagító pályafutása elismeréseként kapta.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása