Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációsok tiltakoznak az Ukrajnában zajló háború ellen

2022. március 10. - dotandline

Negyedszerre készített kisfilmet a Magyar Animációsok Közösségi Célokért csapat: most az Ukrajnában zajló háború ellen szólaltak fel a saját eszközükkel, egy animációs rövidfilmmel.

A Magyar Animációsok Közösségi Célokért csapat tagjai animációs filmkészítőkként és magyar emberekként is hisznek abban, hogy az országok közötti konfliktusok megoldását kizárólag békés módszerekben szabad keresni. Elkeseríti őket, hogy még egy olyan súlyos esemény, mint a világjárvány sem nyitotta fel mindenki szemét, hogy meglássák az élet értékességét. A háború pusztítást hoz, válogatás nélkül tesz tönkre életeket, otthonokat és a jövőt. Mint írják, az, ami jelenleg Ukrajnában, a közvetlen szomszédunkban zajlik borzalmas tragédia. Semmivel sem indokolható a terror, amelyet a háború miatt az emberek elszenvednek.

"Szomorúan olvastuk és hallottuk a határnál önkénteskedő társainktól, hogy vannak olyan ukránok, akik nem mernek Magyarországra menekülni, mert félnek idejönni" – írják közleményükben. "Sokan a mi népünket az Ukrajnát ostromló orosz miniszterelnök bábjának hiszik. Reméljük, hogy üzenetünk, ezáltal a magyar emberek valódi arca, emberségessége, és népünk segítő szándéka könnyebben, és minél több emberhez el tud jutni a készült animációs film segítségével."

magyar_animaciosok_x_ukrajna_2.png

Kiemelik, hogy a magyar emberek túl jól ismerik a háború okozta fájdalmat és annak következményeit. Évek óta nem látott mértékű civil összefogás szerveződött a Magyarország felé menekülők megsegítésére. Ma közzétett kisfilmjük által fejezik ki a szolidaritásukat, a videó Youtube-leírásába pedig olyan szervezeteket tüntettek fel, akiket mi is tudunk segíteni a magunk módján. 

"Noha csak hétköznapi emberek vagyunk, alkotókként és egyénekként, akik jól ismerik az emberek értékességét, azt szeretnénk, ha a tragikus háború ebben a pillanatban azonnal véget érne. Támogatjuk mindazok tetteit, akik ellenzik ezt a háborút." – fejezik közleményüket.

A kisfilmben résztvevő alkotók: Balogh Fábián, Balogh Mirjana, Bella Tamara, Bethlenfalvy Márton, Debreczeni Zsuzsanna, Gurka Gábor István, Pálos Emma, Szakály Réka Anna, Szentesi Imre Balázs és Spitzer Fiorella. Az animáció vágója ismét Mészáros Bori, a zenét pedig a korábbiakhoz hasonlóan szintén Szűcs Bertalan szerezte.

A Magyar Animációsok Közösségi Célokért csoport immár negyedik alkalommal állt össze. A résztvevők független animációs alkotók, akik számukra fontos ügyekért, alkalmanként más és más emberekből állnak össze, hogy a művészet, az animációs film erejével álljanak ki társadalmilag fontos események mellett, vagy felszólaljanak számukra kifogásolható döntések ellen. 

Legelőször 2020 novemberben nyilvánították ki szolidaritásukat a lengyel nőkért, majd az örökbefogadást sokak számára ellehetetlenítő alkotmánymódosítással kapcsolatos ellenérzéseiket fejezték ki, legutóbb pedig a homofób módosításokkal kiegészített törvény ellen, az LMBTQ közösség a pedofil bűnelkövetőkkel való összemosása ellen tiltakoztak.

süti beállítások módosítása