Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Oscar-történelmet írt a Flee

2022. február 08. - Herczeg Zsófi

Február 8-án kihirdették a 94. Oscar-gála jelöltjeit, melyen Oscar-történelmet írt a Flee, egy meleg afgán menekültről szóló dán animációs dokumentumfilm.

Az Oscar-gálák legkiszámíthatóbb kategóriája az egész estés animációs filmé, de az animációs rövidfilmek szekciójában is elég könnyen kikövetkeztethető melyik alkotás kapja az aranyszobrot. Olykor-olykor mégis történnek csodák (mint például amikor az Irány a Pókverzum! kiütötte a Disney-t a legjobb egész estés animáció kategóriában). Az idei csoda pedig az, hogy három kategóriában is jelölték a Flee című dokuanimációt: a legjobb egész estés animáció, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi film kategóriájában, utóbbiban Dánia Oscar-nevezettjeként.

flee_2.jpg

Flee

Jonas Poher Rasmussen Flee című alkotása a tavalyi Sundance-en debütált, sikertörténete pedig úgy látszik még nem ért véget. Legutóbb Ari Folman 2008-as Libanoni keringőjének lett akkora pozitív fogadtatása, hogy még az is hallott róla, aki nem látta. Ennek ellenére a 2009-es Oscar-gálán mégsem jelölték az egész estés animációk kategóriájában, csak a legjobb idegen nyelvű filmében. 

14 év elteltével a Flee-nek sikerült behúznia három Oscar-jelölést, és bár az egész estés animációs kategóriában meglepődnénk, ha kiütné a Disney-t, a dokufilmes és a nemzetközi filmes mezőnyben nagy esélye van szoborral térnie haza.

Így örült a Flee alkotócsapata a háromszoros Oscar-jelölésnek 

A Flee főhőse Amin, aki a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkora egy részét, nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor apjának azonban nyoma veszik. A polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért. Amin családi döntésre egyedül, a legdrágább és legbiztonságosabb útnak vág neki. Azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel, a menekült státusz megszerzéséhez pedig Aminnak hazudnia kell. Amin ma 36 éves, befutott egyetemi kutató, és barátjával készül összeházasodni. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkre teheti.

A 94. Oscar-gálát március 27-én tartják. Alább olvashatók a két animációs kategória jelöltjei.

A legjobb animációs film kategóriájának jelöltjei: 

  • Encanto (Disney)
  • Flee (Vice Studios)
  • Luca (Disney-Pixar)
  • Mitchellék a gépek ellen (Sony Pictures Animation)
  • Raya és az utolsó sárkány (Disney)

Legjobb animációs rövidfilm jelöltjei: 

  • Affairs of the Art (r: Joanna Quinn, UK/CAN)
  • Bestia (r: Hugo Covarrubias, CHL)
  • Boxballet (r: Anton Dyakov, RUS)
  • Robin Robin (r: Dan Ojari, Mikey Please, UK)
  • The Windshield Wiper (r: Alberto Mielgo, ESP/USA)
süti beállítások módosítása