Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kísérőfilm lesz Ulrich Gábor fekete-fehér kísérleti animációja

2021. november 22. - dotandline

Ismét magyar animációs kisfilm lesz kísérőfilm a mozikban: az Oscar-díjra jelölt Uberto Pasolini (Alul semmi) új filmje, Az örökbeadás december 23-tól látható a hazai mozikban, mely előtt Ulrich Gábor Dűne című kísérleti filmjét láthatják a nézők.

Ulrich Gábor 1967-ben született Balázs Béla-díjas mozgóképművész, képzőművész a ’90-es évek óta alkot aktívan. Munkáira jellemző a kísérletezés, témáiban gyakran az emberi test organikus struktúrája jelenik meg, melyet képzőművészeti oldalról vizsgál. Mielőtt című kisfilmjével 2005-ben jelölték a rangos Cartoon d'Or díjra. Ulrich szerzői kisfilmjei számos neves fesztiválon versenyeztek, mint például az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, vagy a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

ulrich_gabor_x_dune.jpg

Ulrich Gábor: Dűne

Legújabb filmje a 2020-ban bemutatott Dűne minimalista képi világú animáció, amely domináns hangi világával válik egyszerre történetmesélő és absztrakt alkotássá. Karafiáth Orsolya ezt írta a filmről: "A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben."

A Dűne számos hazai és külföldi elismerés mellett elnyerte a Genfi Kortárs Művészeti Centrum díját és a Magyar Filmkritikusok díját. Eddig öt földrész több mint harminc országának fesztiválja választotta versenyprogramjába. A négyperces kísérleti alkotás tökéletes hangulati átvezetést nyújt Az örökbeadás történetéhez.

ulrich_gabor.jpg

Ulrich Gábor (Forrás: Mozinet)

Az örökbeadás főszereplője a harmincas évei közepén járó egyedülálló apa, John (James Norton), akinek egy betegség miatt csupán néhány hónapja van hátra. Kétségbeesésében keresésnek indul, hogy új szülőket találjon és biztosítsa a gyermeke jövőjét. A szívbemarkoló és felemelő alkotásban egy írországi, egyszerű munkás mutat példát sokaknak felelősségtudatból, önzetlenségből és a szeretet erejéből. A valós események nyomán készült Az örökbeadás a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, a Mozinet forgalmazásában Ulrich Gábor Dűnéjével kísérve december 23-tól látható a hazai mozikban.

Forrás: Mozinet

süti beállítások módosítása