Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Gyufa és a gyermeki fantázia – Online a Matches

2021. július 16. - dotandline

Online nézhető M. Tóth Géza Matches című rövidfilmje, mely az egyik tavalyi Oscar-kvalifikált magyar animáció voltA filmet az épp 19 éve alapított  KEDD tette közzé videómegosztó oldalán.

Matches igaz történeten alapul: a rövidfilm ötletét egy 7 éves gyerekkel készült interjú adta. Miközben a mesélő gyufákkal játszik, azok megelevenedve életre keltik álmait, vágyait, félelmeit. Ez adja a film narratíváját. A film a legegyszerűbb animációs technikával, egy gyufaszál megmozgatásával hoz létre univerzális történetet, miközben megjeleníti a karakter életfilozófiáját és összetett társadalmi kérdéseket is szemléltet. Egyúttal azt is megmutatja, a gyermeki kreativitás a leghétköznapibb dolgokból is képes fantáziavilágot teremteni. A Matches arra tesz kísérletet, hogy a néző gyermeki énjét is előcsalogassa, szabadjára engedve képzeletét.

m_toth_geza_x_matches.jpg

M. Tóth Géza valamennyi filmje más-más technikával készült, a  Matches gyufaszálait tárgyanimációval kelti életre. "A célom az volt, hogy szellemes, megoldásra váró történetet állítsak  elő egy egyszerű tárgy megmozgatásával, amely (függetlenül életkortól, kultúrától) inspirálni tudja a közönséget, kreatív feladványaival bevonja őket a történetmesélésbe”  árulta el a rendező egy interjúban. “Minden rejtvény feltételez egy kvízmestert a háttérben, aki megalkotja ezeket a fejtörőket. Közel 30 éve tanítok, aminek a szépsége abban rejlik, hogy segítsem a diákokat, hogy önállóan fedezzék fel a szakmát, miközben mindig egy lépéssel előttük járok. A Matches-ben is megelőzöm a nézőt, az animált képekkel a történet értelmet nyer,  így születik meg a megoldás lehetősége a közönség számára."  mondta a rendező.

A rövidfilm több mint ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt, többek közt a New York-i Rövidfilm Fesztiválon, a Londoni Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon és a Moszkvai Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. Eddig 10 díjat nyert, többek közt az Egyesült Királyságbeli Foyle Filmfesztivál fődíját, ezzel kvalifálhatóvá vált az az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjára. 

A Matches sikerein felbuzdulva M. Tóth Géza egy új sorozat készítésébe kezdett. A Mitch-Match főszereplője ugyancsak egy gyufaszál, ez az egyszerű használati tárgy, amely emberi történeteket és mindennapi eseményeket elevenít meg, kreatív játékra hívva a közönséget. A humoros képekben a néző jól ismert helyzeteket fedezhet fel. A projekttel részt vettek az ide CEE Animációs Fórumon is.

süti beállítások módosítása