Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MOME animációt díjaztak Annecy-ban

2021. június 20. - Herczeg Zsófi

Június 14. és 19. között zajlott Európa legjelentősebb animációs eseménye, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melynek programjában négy magyar alkotás szerepelt, az egyiket pedig díjazták is.

A 60. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra 2700 nevezés érkezett, melyek közül 53 ország 191 kisfilmjét válogatták be a versenybe: a rövidfilmek közé 44, az Off-Limits szekcióba 8, a Perspectives blokkba 22, a fiataloknak szóló programba pedig 12 alkotás került. Az idei versenybe négy magyar animációt válogattak.

A fesztivál nyerteseit szombat este hirdették ki, és óriási hír, hogy van köztük magyar animáció is. A diplomafilmes versenyben a zsűri díját nyerte Mostoha Marcell MOME animáció mesterszakán készített Avant című filmje, mely egy absztrakt animáció a tér és a térben lét, valamint az azokhoz kapcsolódó energiák kölcsönhatásáról. A képzőművészeti kiindulási pontokból táplálkozó film zeneileg és vizuálisan egyaránt azon a felfedezésen alapszik, melyet a kísérletezés általi tapasztalás ad. Nem tartalmaz konkrét cselekményt, viszont fixált motívumokhoz tér vissza, hogy aztán ismét átléphesse azok határait, majd újból visszatérhessen.

avant2.jpg

Mostoha Marcell: Avant 

"A vissza-vissza térő, térjelző négyszög-motívumok anamorfózis-parafrázisa, kérlelhetetlen geometriája és a vonalrajzok organikus szövetei között létrejövő tempó- és kontextusváltások, a kitartott részek, lassítások, többek között a képzőművészet és a film formanyelvi eltéréseivel kapcsolatban is tesznek fel kérdéseket." – írta opponenciájában az Avantról Ulrich Gábor. "A mű önreflektív – több értelemben is – : magára a médiumra, az álló-és mozgókép viszonyára, valamint az alkotó személyére is vonatkoztatva. A manuális technika választását Marcell festő-grafikusi múltja, de talán az időtlen műalkotás ideájába vetett hite is indokolta. Az emberi tökéletlenség fluidumaként áramló kézjegyek, az érzelmirészecske-szimulációk teszik mindvégig nagyon személyessé e munkát."

Ulrich szerint "a mű vizuális és auditív rétegei jól egymásba szervülnek: ebben a szinesztéziában nem tudjuk eldönteni, hogy látható zenével, vagy hallható képpel van-e dolgunk. Marcell jól beszéli az absztrakció dialektusait, a tonális színek és (saját készítésű) atonális zörejzene kép- és hangzajában eljut és eljuttat a felszabadító bizonytalanságig. Emellett a koncepciózus szemlélet, a komplex látásmód érvényessé, hitelessé teszi a művet, a kortárs értelmezési hálóban is méltó rangot adva a nagybetűs Szerzőiségnek."

Legutóbb 2016-ban volt magyar animációs nyertes Annecy-ban: akkor Dell'Edera Dávid METU diplomafilmje, a Balkon kapta ugyanezt az elismerést, vagyis a zsűri díját.

Az idei fesztivál diplomafilmes versenyében szerepelt még Lerch Júlia MOME média design diplomafilmje, a Needs, valamint Szegedi Adél Illyés Művészeti Akadémián készült Jelszó a * * * * * * * * * - hoz című kisfilmje. Ezen kívül az alkalmazott animációk versenyében vetítették Darabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili és Mákó Bori Moholymotion című animációját, mely az egyetem címadójának, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára készült. A nyertesek teljes listája a fesztivál oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása