Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A jó szándéktól az űrmagányig – Primanima kedvencek

2021. március 15. - dotandline

A Primanima csapata közel egy éve válogatta össze a kedvenc animációs rövidfilmjeit az elmúlt évek fesztiváljairól. Most ismét karanténban találták magunkat, így megint egy rövidfilmválogatással jelentkeznek, amelyben találtok filmet napjaink egyik legtehetségesebb bábfilmesétől, Anna Mantzaristól, egy érzékeny coming of age filmet két kamaszlányról, számos animációs dokumentumfilmet és a jelen helyzetünkre leginkább illő Űrmagányt is. 

A lista végén szereplő, gyerekeknek szóló rajzfilmeket az online oktatásba kényszerülő óvodások, kisiskolások és a szülők számára válogatták ki. 13+7 remek kisfilm, élvezzétek velünk!

Anna Mantzaris: Jó szándékok (Good Intentions)

Miután egy fiatal nő egy cserbenhagyásos baleset okozója lesz, furcsa és megmagyarázhatatlan események sorozata kezdődik. Rövid thriller olyan emberekről, akik nem feltétlenül hoznak bölcs döntéseket.

Anete Melece: Analízis paralízis (Analysis Paralysis)

Egy kertész egy titokzatos bűnügyet próbál felgöngyölíteni.

Nienke Deutz: Bloeistraat 11

Két elválaszthatatlan barátnő gyerekkoruk utolsó nyári vakációját tölti együtt. A nyár folyamán a testük elkezd átalakulni és ez kihat a barátságukra is. A serdülőkor lassan megváltoztatja a kettejük közti szoros kapcsolatot.

Frederic Siegel & Benjamin Morard: Űrmagány (The Lonely Orbit)

Egy műholdtechnikus képtelen megbirkózni a magánnyal, ez pedig nemcsak az űrben, de az agyában is láncreakciót indít el.

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Egy megcsalt feleség nyomozásba kezd férje szeretői után. Ahogy egyre mélyebbre ás, kezdeti féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. A film korhatáros, ezért csak YouTube-on tekinthető meg, amit a képre kattintva lehet elérni.

andrasev_nadja_x_szimbiozis_4.png

Yi Luo: Kabátbarátom (One Pair Coat)

Jolanda és Hendrik egy pár. Nagyon szoros a kapcsolatuk. Hendrik Jolanda legkedvesebb kabátja. A film egy napjukat követi nyomon.

Kiana Naghshineh: Egy szempillantás (Augenblicke)

Az igazság három szemszögből – a lányéból, a fiúéból és a miénkből.

Sophie Koko Gate: Slug Life

A kíváncsi Tanya egy napját követjük nyomon, akinek igencsak sajátos a szexuális ízlése: szeretői nem emberek. Ezúttal a hálószobai kísérlet eredménye egy gyönyörű, hatalmas meztelencsiga. Feltalálta volna végre a tökéletesség receptjét? Ha igen, hogyan fog egy ilyen lény életben maradni ebben a szörnyű világban?

Julian Gallesse: Csak tejet ne (Don't Buy Milk)

Egy tejüzem-ország portréja.

Kathrin Steinbacher: Egy csizmában (In Her Boots)

Hedi furcsa dolgokat tapasztal. Miközben meglátogatja az unokája, hirtelen egy alpesi kiránduláson találja magát, felfedve túracipője iránt érzett erős vonzalmának titkát. Történet Hediről, aki megpróbálja megtartani identitását és függetlenségét.

Daphna Awadish: Mackók, tartsatok ki! (Bear With Me)

Rövid animációs dokumentumfilm bevándorlókról, akik elhagyták a hazájukat, és határokat léptek át a szeretteikért.

Valentin Riedl & Frédéric Schuld: Carlotta arca (Carlotta's Face)

Gyerekként Carlotta nem tudta, hogy a körülötte lévő embereknek van arca. Még a saját arcát sem ismerte fel. Évekkel később tudta csak meg, hogy az agya egy ritka, kezelhetetlen rendellenességben szenved. Végül a művészet segítségével ismert önmagára.

Géraldine Charpentier: Történetem (Récit de soi)

A film Lou szemszögéből mutatja be a genderrel kapcsolatos érzéseit: hogy ő fiú-e vagy lány. Úgy dönt, hogy egyelőre nem dönt.

 

GYEREKEKNEK

Fokion Xenos: Hőhullám (Heatwave)

Egy őrületes hőhullám közepén két gyerek rájön, hogyan hűtsön le mindenkit. Bohókás stoptrükk animáció, amely kevert technikával készült: papírkivágásos, gyurma- és ezernyi darabból összerakott cserélgetős animáció.

Natalia Mirzoyan: Öt perc a tengerig (Five Minutes to Sea)

A strandon az anyuka nem engedi vissza a gyerekét a a vízbe, mielőtt az nem tart öt perc szünetet, hogy pihenjen. Öt perc várakozás beláthatatlanul hosszúnak és unalmasnak ígérkezik a kislány számára. Ezért elkezdi megfigyelni a többi fürdőzőt, hogy ők mivel töltik a pihenőidőt.

Christoph Sarow: Blieschow

Végtelen síkságok, színpompás tájak és egy vörös kutya, ami mintha egészen az égig érne – ilyennek látja a nyarat Tom a nagyapja tanyáján, Blieschow-ban. Úgy érzi, hogy teljesen magába szippantja a buja természet, és állandóan versenyeznie kellene az unokatestvérével, aki látszólag mindenben jobb nála. Tom irigykedni kezd rá, és ettől kezdve mindent megtesz, hogy elismerjék és szeressék, ám hamarosan saját korlátaiba ütközik. <em>Tíz éven felüli gyerekeknek ajánljuk!

Ruslan Synkevich: Baglyocska (Splyushka)

A kis baglyocska nagyon szeretne napközben aludni, de a zajos szomszédai nem hagyják pihenni.

Anastasia Makhlina: A kis hajó (The Little Ship)

Ez egy történet egy kislányról és a barátjáról, az elefántról. Gondtalanul játszanak és jól szórakoznak együtt. Azonban a gyermekkor előbb-utóbb véget ér, néha magunk is alig vesszük észre.

Szeiler Péter: Hajótöröttek (7-9. epizód)

Kolos és nagypapája hajótörést szenvednek, majd egy lakatlan szigeten kötnek ki, ahol leleményességükre és természettudományos ismereteikre kell hagyatkozniuk, hogy életben maradjanak.

Julia Ocker: Légy (Fly)

Három béka viaskodik egy ízletes légyért. De van valami, amit csak a légy taníthat meg nekik.

süti beállítások módosítása