Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A magyar animációs szakma generációival indul beszélgetéssorozat

2021. február 15. - dotandline

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) Animációs esték – Hagyomány és haladás címmel indít beszélgetéssorozatot, melyben a szakma nagy öregjei és ifjú tehetségei ülnek le egymással beszélgetni.

Az MMA MMKI évek óta kiemelt figyelemmel foglalkozik a magyar animáció feldolgozásával, hiánypótló munkák megjelenését támogatja és gondozza. Nagyon izgalmas és talán sohasem próbált kísérlet a magyar mozgókép alkotói és szervezői világában, animációs területen pedig biztosan első alkalommal történik meg, hogy eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz. Orosz Anna Ida és Fülöp József, Jankovics Marcell és Bucsi Réka, Rófusz Ferenc és Vácz Péter, Ternovszy Béla és Andrasev Nadja, valamint Varsányi Ferenc és Gelley Bálint részvételével és Kollarik Tamás vezetésével keresik a választ a film, az animáció és a magyar kultúra fontos kérdéseire.

mma_mmki_beszelgetessorozat_2.jpg

Generációk egymás mellett, hagyomány és progresszió, rendezői lét és egyéni alkotói programok, szakmai közeg itthon és a nagyvilágban: mind és mind olyan felvetések, amely az animáció világán túl is érdekesek. Az előadásokon többek közt az alábbi kérdések vetődnek majd fel: a magyar animáció történetét, de általában a médium fejlődését tekintve melyek azok a szempontok, amelyek a művészeti értékek létrehozásához elengedhetetlenek? Miben áll a tehetségek gondozása, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak? Mi az állam szerepe, a támogatási rendszerek szükségessége, a piac, valamint a mecenatúra és a kultúra kapcsolata?

A beszélgetéseket Kollarik Tamás, Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas producer, jogász, egyetemi oktató vezeti, az első alkalommal pedig Orosz Anna Ida, a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs szakreferense és a Primanima fesztivál társalapítója, valamint Fülöp József animációs filmrendező, vizuális kommunikációs tervezőművész, egyetemi tanár, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora lesz a vendég.

Az első adásban szó lesz többek között arról, hogy a magyar animáció területén miként jutottunk el a kezdetektől napjainkig, milyen hagyományokra épült a története, hogyan határozható meg a szakma helyzete napjainkban és milyen irányba tart a jövőben. Említésre kerülnek továbbá a magyar animáció főbb műhelyei, legnagyobb alakjai, intézményei, iskolái, és természetesen azok a kiemelkedő személyek is, akik a múltat ilyen értelemben összekötik a jelennel. Kiderül, milyen képzési lehetőségek vannak ma az animáció területén, és hogy milyen feladatok állnak a szakma előtt a további fejlődés és népszerűsítést szem előtt tartva.

FRISSÍTÉS A beszélgetéssorozat menete és résztvevői a járvány miatt változtak, alább a végleges verzió olvasható.

Az előadások online megtekinthetők:

Forrás: MMA, Filmhu

süti beállítások módosítása