Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Életműdíjat kapott M. Tóth Géza Pozsonyban

2020. október 16. - dotandline

A Pozsonyi Animációs Biennálén szakmai munkásságáért Albín Brunovský-éremmel tüntették ki a KEDD Stúdió vezetőjét, az idén 50. születésnapját ünneplő M. Tóth Géza filmrendezőt.

Az 1985 óta megrendezett Pozsonyi Animációs Biennálénak Albín Brunovský volt az egyik alapítója. A szlovák festő, grafikus és illusztrátor tiszteletére alapított díjat a szervezők szlovákiai és külföldi filmrendezőknek ítélik oda az animáció területén végzett rendkívüli művészi és szakmai munkásságukért.

A fesztiválon a nemzetközi zsűri összesen nyolc díjat ítél oda, akik az Albín Brunovský-ról elnevezett életműdíjat az idén 50. születésnapját ünneplő M. Tóth Géza rendezőnek adták. Az in memoriam kitüntetést Katarína Minichová forgatókönyvíró kapta, aki egész szakmai életét animációs filmeknek szentelte.

m_toth_geza.jpg

M. Tóth Géza (Forrás: KEDD)

A díjat korábban olyan elismert szakemberek kapták meg, mint John Halas magyar-angol rajzfilmrendező, az angol rajzfilmgyártás atyja, aki tíz évig volt a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) elnöke. A díjazottak listáján szerepel még többek között a cannes-i rövidfilm nagydíjas Jean-François Laguionie rendező (A festmény, A majmok kastélya), a lengyel Piotr Dumala (Hipopotamy) animációfilmes, az Oscar-jelölt Koji Yamamura (Mount Head) japán rendező, Jan Švankmajer (Dimensions of Dialogue) cseh animációs alkotó, Jurij Norstein (Hedgehog in the Fog) orosz animációs rendező és Nicole Salomon, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál egyik alapítója.

A fesztivál szervezője a BIBIANA Nemzetközi Gyermekművészeti Ház és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma volt. Az eseményt a járványhelyzet miatt online tartották meg, a díjazottakat az szlovák közszolgálati televízióban (RTVS) hirdették ki.

Forrás: KEDD

süti beállítások módosítása