Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs filmjeivel emlékezünk Richly Zsoltra

2020. január 25. - Herczeg Zsófi

Tegnap jött a szomorú hír, hogy 78 éves korában elhunyt Richly Zsolt, olyan népszerű animációk rendezője, mint A kockásfülű nyúl, a Kíváncsi Fáncsi, a Háry János vagy a Fabulák. A Magyar Nemzeti Filmarchívum Richly életműve előtt tisztelegve a hétvégére elérhetővé tette egyik korai egyedi filmjét, a különös líraisággal megformált Szvitet (1968), melyben öt magyar népdal csendül fel Kodály Zoltán énekkari feldolgozásában.

Varga Zoltán így ír Richly stílusáról A magyar animációs film című könyvében: "Richly Zsolt egyedi filmjei különösen erősen kötődnek a magyar folklórhoz, illetve vele összefüggésben olyan szépirodalmi és zenei áramlatokhoz, amelyek ugyancsak merítenek a népművészetből: József Attila, Bartók Béla és legkivált Kodály Zoltán munkássága folytatódik Richly vonatkozó animációiban. Népi ihletésű költészet, látvány és zene olvad egybe olyan Richly-animációkban, mint A páva, a Molnár Anna, a Medvetánc, a Szvit, az Este a székelyeknél és a Kőműves Kelemen. A Richly-filmek ikonográfiájában a népművészet képi motívumai – miként eredeti változataikban is – hangsúlyozottan síkszerű kompozíciókba rendeződnek; a képtartalom ábrázolásmódja a figuratív kidolgozás és az absztrakció között ingadozik (mint már a folklorisztikusnak kevéssé nevezhető Indiában című József Attila-vers adaptációjában is). Védjegyszerű jellegzetesség, hogy a hangsáv nem tartalmaz szereplőtől származó beszédet; a Richly-filmeket rendre énekes-verses kommentár kíséri."

richly_zsolt_x_szvit.png

Richly Zsolt: Szvit

Kicsit kutakodtunk a neten, és nem kellett sokat keresnünk, hogy rátaláljunk még néhány Richly-animációra, melyeket az alkotók tettek elérhetővé online. Az M3 oldalán nézhető az 1983-ban bemutatott, nemrég restaurált Háry János, mely Kodály Zoltán 1926-os daljátékát veszi alapul, aki pedig Garay János reformkori költő 1843-ban kiadott Az obsitos című elbeszélő költeményét dolgozta át és értelmezte újra 19. századi szellemben. Richly a többórás eredeti művet egyórás rajzfilmmé adaptálta, melyben a groteszk humortól sem mentes kalandokat és a címszereplő mitikussá érlelődő figuráját kísérik az ornamentális stílus lenyűgöző látványelemei.

A Kecskemétfilm oldalán elérhető a Kormos István történeteit adaptáló Kormos mesék (2004), láthatunk részeket a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából készült Luther Márton élete (2017) című rajzfilmsorozatból, illetve még a Heltai Gáspár állatmeséi alapján készült Fabulák (1985) sorozatból is találtunk egy epizódot. Ezeken a sorozatokon kívül még a 2009-es Kőműves Kelemen című, fekete-fehér egyedi filmjét is megnézhetjük, melyben az azonos című népballadát adaptálta animációs formára. A válogatás végére betettünk egy előadást, melyben Richly Zsolt a morfanimációról beszél. Az előadás a Magyar animáció 100 kiállítás keretében megrendezett konferencián volt látható.

süti beállítások módosítása