Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mesterkurzust tart a Kabul fecskéi rendezője az Anilogue-on

2019. november 26. - dotandline

November 27. és december 1. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivált, melyen több mint 300 rövid- és egész estés animációt vetítenek öt budapesti helyszínen, emellett számos kerekasztal-beszélgetés és mesterkurzus is várja az érdeklődőket.

A hazai közönség az Anilogue versenyprogramjában láthatja elsőként a Kabul fecskéi című francia animációt, melynek idén Cannes-ban volt a világpremierje és az Oscar-esélyes animációk között van a 2020-as gálán. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata 1998 nyarán, Kabulban játszódik, a tálib megszállás alatt. Mohsen és Zunaira egy fiatal szerelmespár, akik az erőszakkal teli hétköznapok és minden sanyarúságuk ellenére még hisznek a jövőben. Ám egy nap Mohsen egy meggondolatlan dolgot követ el, ami felborítja a terveiket.

A Francia Intézet, az Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál és a Fast Forward Program meghívására Budapestre érkezik a Kabul fecskéi egyik rendezője Eléa Gobbé-Mévellec is, aki egy mesterkurzus és egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatja be filmjét. A francia rendező három évig tanult animációt a párizsi Gobelins-en, ahol két rövidfilmet készített (Madame (2005), Traintamarre (2006)), de ismert még a Lastman (2016), valamint A rabbi macskája (2011) című munkáiról is. 

A Kabul fecskéi november 29-én az Urániában, valamint november 30-án a Francia Intézetben látható, mindkét vetítés vendége Eléa Gobbé-Mévellec lesz. Ezen kívül november 30-án 15 órától a Francia Intézetben tart mesterkurzust Eléa Gobbé-Mévellec, beszélgetőpartnere Gauder Áron, a Nyócker! rendezője lesz, a beszélgetést pedig Temple Réka, a Cinemon animációs stúdió producere vezeti. A mesterkurzus során olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen nehézségekkel találkozhat egy első filmes animációs rendező, milyen munkákat érdemes elvállalni mielőtt elkészülhet az első egész estés animációs filmje egy alkotónak, továbbá szó lesz arról, hogy milyen különleges technikával készült a Kabul fecskéi és a Nyócker!, illetve milyen filmfesztiválra érdemes nevezni animációs filmmel.

Időpont: 2019. november 30. 15.00-16.15.

Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

A beszélgetés francia nyelvű, magyar tolmácsolással. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Filmalap oldalán lehet.

süti beállítások módosítása