Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Megérkezett a Boxi-film!

2019. október 17. - dotandline

Az M2 gyerekcsatornáján október 20-án mutatják be az egész estés Boxi mesét, melyben kartonpapírból hajtogatott animációs figurák a terepasztal-rajongó gyerekek szívét szeretnék meghódítani.

Boxi, a kartonkutya és barátja, Kartomi egy különleges "doboz világban" élnek, egy kisfiú szobájának terepasztalán. A sorozat írója és rendezője Klingl Béla, akinek régi terve volt 3D animációs filmet készíteni hajtogatható figurákból, így készült el a Boxi sorozat 15 része, és most az egész estés mesefilm, melyre a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán nyertek támogatást.

A 60 perces tévéfilmben az alkotók kerettörténettel és kiegészítő jelenetekkel kötötték össze az eddig elkészült epizódokat. Az új filmben emellett egy új képességgel ruházzák fel a főszereplő fiút, Kartomit: sok mindent tud tárolni a testében, ami nem meglepő, hiszen maga is dobozból van hajtogatva.

boxi.jpg

Kartomi és Boxi izgalmas kalandba keverednek a papírvilágban, ahol a hétköznapi csintalanságaik okozta galibákra mindig találnak egy frappáns megoldást, amin a dobozváros lakói jókat nevethetnek. A történet egy kincses térkép körül bonyolódik. Miután a két főszereplő összebarátkozik, egy kincset jelölő térkép kerül a Kartomi kezébe egy elé hulló papírrepülő formájában. A térképen különös szimbólumok keresztezik az utat jelölő szaggatott vonalat. Boxi és Kartomi a jeleket követve indul felfedező útjára a hatalmas terepasztalon és menet közben keverednek mindenféle kalamajkába. Eddig még nem látott helyekre jutnak el, ahol a továbbjutáshoz papír-hajtogatás alapú fejtörőket kell megoldaniuk. Végül eljutnak a célig, és rájönnek, hogy az út és az út alatt szerzett barátságok többet érnek minden kincsnél.

Nincs is annál jobb játék, mikor otthoni hulladékokból, például papírdobozokból készíthetnek a gyerekek állatokat, házikókat, fákat vagy épp járgányokat. Az újrahasznosítás egyik előnye, hogy kreatív gondolkodásra ösztönzi a gyerekeket. A Boxi mese készítői is így gondolkodtak, amikor 3D animációs filmjükben dobozokból, papírból raktak össze egy teljes kis világot.

A mesében előkerülő öko-gondolkodás meghozta az előzménysorozat számára a nemzetközi sikereket is. A Boxit eddig több mint 50 filmfesztiválra – köztük a legnagyobb animációs és gyerekfilmfesztiválokra, mint a Cinekid, Hiroshima, Chicago, Zlín, KAFF – válogatták be. Emellett két környezetvédelmi fesztiválon, Belgrádban és Krakkóban a legjobb animáció díját is elnyerte a Zöldben című epizód.

A Boxi tv-speciál premierje október 20-án, vasárnap 18.15-től lesz az M2 csatornán.

süti beállítások módosítása