Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Amikor az animáció és a túrázás szeretete összeér

PIROS Animation x YKRA - Branding animáció és textilminta

2019. szeptember 17. - dotandline

Emlékezetes szerzői filmet készíteni nehéz. Megrendelői munkát szerzői stílusban? Talán még nehezebb. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, itt egy szájhagyomány útján terjedő recept: végy száz kiló lelkesedést, vond be a haverjaid (vagy állj össze velük egy stúdióba), találd meg a polc tetején lévő olyan brand-et, amivel azonosulni tudsz, vedd fel velük a kapcsolatot, mutasd meg mit tudtok, főzzetek együtt, és ízesítsétek fülbemászó zenével.

Nagy vonalakban így történt a PIROS Animation és az YKRA kollaborációja során létrejött Hiker’s Tale-lel, melyet a népszerű Kaláka együttes dala kísér. A MOME Anim diákokból alakult stúdió tagjai megkeresték Lakatos Balázst, az YKRA alapítóját egy animációs arculati videóötlettel, vittek egy erős koncepciót, és az eddigi munkáik magukért beszéltek. Ezután pedig az elmaradhatatlan kemény szakmai munka következett egy teljes nyáron át. 

hikers_tale.png

Ritka, hogy megrendelői munkát egy stúdió bevállaljon frame by frame rajzanimációs technikával annak időigényessége és magas animációs percára miatt. A PIROS mégis ragaszkodott az eredeti koncepióhoz, ami viszont ezt a minőséget igényelte. Ahhoz, hogy az időkorlát tartható legyen, az alaptagok (Erhardt Domonkos, Halasi Bálint, Hárshegyi Vivien, Hlavay Bence) mellé Sárdi Kata is csatlakozott az animálásban, a "Hiker's Tale" logotípiát (betűlogót) pedig Nóvé Soma tervezte.

A közös munka sikeréhez mindenképp kell egy olyan laza, jó fej márka is, ami erre vevő, és megbecsüli azt a munkát, amit egy ilyen animációba bele kell fektetni, emellett pedig utat nyit az alkotói folyamat során kibontakozó új ötleteknek. Így történhetett meg az is, hogy az animáció karaktereiből egyedi terülőminta is készült az YKRA táskáihoz, amik ezen a linken meg is vásárolhatók.

hikers_tale_2.png

Aki ismeri a márkát, tudja, hogy ez nem olyan meglepő, hiszen az YKRA gyakran dolgozik együtt neves designerekkel, grafikusokkal és szervezetekkel (Tomcsányi Dóri, Marcin Kolejko, Bobo Choses, Csordás Levente, Henrik Vibskov, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, stb.). Míg az új kollekció táskái, tolltartói és szütyői mintája fekete-fehér, az animáció hozza azokat a szívmelengető retró színeket, amiket óvodásként és kisiskolásként túrázva egymás overáljain láthattunk a tölgyerdőkben botladozva.

A figurákat Erhardt Domonkos tervezte, aki elmondta, hogy a látványra nagy hatással volt Jankovics Marcell János vitéze, csakúgy, mint a Beatles Sárga tengeralattjáró című kultfilmje. Az egyperces kisfilmben is megjelennek az YKRA-ra jellemző témák: szabadon szárnyalunk sátrazó, nevető emberek mellett, együtt kapaszkodunk fel a bércre, míg elérjük a logón szereplő naplementébe boruló hegy képét. 

A Hiker’s Tale egy szívmelengető egy perc azoknak, akik szeretnek túrázni, és egy nosztalgikus élmény azoknak, akik szerettek túrázni. Így volt, nem így volt, égből pottyant mese volt!

Szerző: Tőkés Anna

süti beállítások módosítása