Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A kuflik visszatérnek a mozikba

2019. szeptember 04. - dotandline

Október 3-án Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs film kerül a mozikba, mely a 2017-ben bemutatott Egy kupac kufli című film folytatása. Az egész estés rajzfilm a KEDD Animációs Stúdióban készült Dániel András népszerű magyar mesesorozata, a Pagony kiadásában megjelent Kufli-mesék alapján.

A Mi újság, kuflik? újra elkalauzol minket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert hát, mert annak is lennie kell valakinek. A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és csak naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején. De többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. A kuflik azonban jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani. 

Kalandjaik során találkozunk a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények. Az új filmben megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában. Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsata és kufli-koncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak, és még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk.

A kufli könyv- és filmsorozat évek óta nagy kedvenc nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Az egyre növekvő népszerűség titka magukban a kuflikban rejlik, hiszen Dániel András hét, kicsit abszurd, de kedves kufli-figurája nagyon is emberi és szerethető karakter. A különös, abszurd humorú kalandok során a kuflik különböző karakterük, olykor eltérő vágyaik ellenére is képesek együtt megbirkózni a nehézségekkel, a történetek pedig nagyon időszerű üzenetet hordoznak, és arra mutatnak példát, hogy a konfliktusok hogyan oldhatók humorral, kompromisszumkészséggel és egymás iránti kölcsönös figyelemmel.

mi_ujsag-kuflik_az_oszi_levelek_kozott.jpg

Mi újság, kuflik?

Az angol humor nagyon népszerű a magyar közönség körében, elég csak a Gyalog galopp vagy a Mr. Bean hazai sikerére gondolni. A gyerek és felnőtt közönséget egyaránt megszólító, poénokkal teli szövegek, a magyar rajzfilmek hagyományait követő, igényes és mindig változatos képi világ, valamint Alpár Balázs sok zenei humort rejtő, sokszínű és fordulatos zenéi és zörejei Nepp József filmjeinek tradícióit folytatják. A sok vicces párbeszéd, a finom kiszólás, nyelvi játék, szójáték és halandzsa Scherer Péter bravúros előadásában a humor további kiapadhatatlan forrása.

A filmben ezúttal is a kortárs magyar művészet – irodalom, könyvillusztráció, animáció, zene és színjátszás – kiváló képviselői működtek közre. A film írója és rajzolója a kortárs magyar gyermekirodalom egyik legsikeresebb alkotója, Dániel András, akit 2017-ben az Év Legjobb Illusztrátorának választották, 2019-ben pedig megkapta a Szép Magyar Könyv-díjat. Dániel András különös nyelvi és vizuális ötleteit, játékosságát a magyar animáció két kiemelkedő tehetségű alkotója vitte filmvászonra: a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf és az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza jegyzi a filmet rendezőként. A mesélőnek és valamennyi szereplőnek a hangját a Jászai Mari-díjas Scherer Péter kölcsönzi, felelevenítve a magyar szinkron-színészet legnemesebb hagyományait. A film egyedi hangzásvilága, a zenék és a különleges effektek a számos műfaji területen aktív Alpár Balázs munkája (Bab Berci köve, Cserebogarak, Dipendenza, Utóélet), aki szintén többszörösen díjnyertes zeneszerző. A Mi újság, kuflik? epizódjai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Magyar Média Mecenatúra Dargay Attila-pályázatának támogatásával készültek.

Forrás: KEDD

süti beállítások módosítása