Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nem vettek fel egyetemre, mit csináljak? #2

2019. augusztus 12. - Herczeg Zsófi

Július 24-én ismét ponthatárokat hirdettek, reméljük nagyon sokan örültek az eredménynek és gratulálunk minden újonc animációsnak! Akit pedig nem vettek fel oda, ahova szerette volna, ne keseredjen, mert nagyon sok más lehetősége van, ami segít a szakmai fejlődésben és sok hasznos tapasztalatot ad. Művészeti oktatási intézményekben amúgy is gyakori, hogy nem kerülnek be egyből érettségi után a felvételizők, sokszor több évig is jelentkeznek, mire sikerül bejutni. Ezidő alatt tényleg sokat lehet tanulni és fejleszteni magát az embernek, mi pedig összeszedtünk néhány helyet, amit érdemes megpróbálni. Oldalunkon találtok egy képzéslistát is, ahol animációt tudtok tanulni, ezt is a figyelmetekbe ajánljuk.

A Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (BABtér) egyhetes intenzív művészeti előkészítő tanfolyamot indít, melyet olyanoknak ajánlják, akik szeretnének bekerülni animációs vagy grafikai szakos oktatási képzésre, mert a tanfolyam alaposabb felkészültséget jelenthet a későbbi felvételi vizsgán. A művészeti előkészítő október 5-én kezdődik, jelentkezni ezen a linken lehet. További információk a BABtér honlapján.

Az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia idén is elindítja a mozgókép és animációkészítő OKJ képzést, melynek célja, hogy szakmai képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és érdeklődnek az animáció, a vizuális és előadóművészetek, valamint a képtervező és mozgóképes számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt. A kitöltött jelentkezési lapot augusztus 18. vasárnap éjfélig lehet elküldeni. További részletek és jelentkezési lap az Illyés oldalán található.

gelley_balint_x_atjaro_masvarosba_kertem_a_kovetkezot.jpg

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba - Kértem a következőt

A Corvin Rajziskola idén is nagyon sok művészeti képzést indít, többek közt animációs és grafikai designer, 2D animációs és 3D tértervezési kurzust, mozgókép-animáció 2D képzést, de még rajzi alapozót is tiniknek. Az animáció designerképzés célja, hogy a hallgatók a rajzi technikáktól indulva az animációs szakma eszközein át (mint a képregény, karakter tervezés, forgatókönyvírás, figuramozgatás, látványtervezés) kialakítsák egyéni stílusukat, személyes vizuális hangvételüket és elkészítsék animált kisfilmjüket. A folyamatos konzultációkkal kísért projektfeladatok megoldásának köszönhetően az elméleti tudás megszerzése mellett a digitális kivitelezésben is gyakorlott tervezőkké fejlődhetnek. A képzésekre a jelentkezési határidő szeptember 8., további felvételi információk a honlapon találhatók.

A Corvin Rajziskola mozgókép-animáció 2D képzésén a diákok elsajátíthatják a mozgókép világának digitális technikáit, és különböző programok segítségével a kézi tervezéstől eljussanak a digitális, kétdimenziós mozgóképig, és megtanulják, hogy az állóképeket milyen eszközökkel lehet a film nyelvére átalakítani. A képzés október 7-től indul, további részletek a honlapon olvashatók.

A Corvinban animációs felvételi előkészítő is indul, mely hasonló az animációs designerképzéshez, de itt szükség van bizonyos programok előismeretéhez. 

A Corvin Rajziskolának augusztus 31-én nyílt napja is lesz, ahol többet lehet megtudni az egyes képzésekről. Részletek itt

A PreMOME kurzusai direkt a felvételire való felkészítés miatt jöttek létre, hogy a jelentkezők minél sikeresebbek legyenek a MOME különböző szakjainak felvételijein. A felvételi előkészítők között animációt is találni, a tanfolyamok szeptember és október közepétől indulnak, jelentkezni még mindig lehet rájuk. Részletek a PreMOME oldalán.

A Magyar Rajzfilm Kft. 12 hónapos animációkészítő OKJ képzést indít augusztus végétől, ezen kívül mozgókép- és animációkészítő OKJ képzésre is be lehet iratkozni. A kurzusok előnye, hogy rajzfilmstúdióban zajlik az oktatás, ahol közvetlenül rendezőktől, animációs mesterektől tanulhatnak a diákok. Érdemes megnézni a Magyar Rajzfilm Kft. egyéb tanfolyamait is, melyeket év közben tartanak. Részletek a Magyar Rajzfilm Kft. honlapján.

A Szent György Média Informatikai Szakgimnázium szintén meghirdeti mozgókép és animációkészítő OKJ-s képzését, ahol a diákok többek közt rajzkészséget fejlesztenek, képes forgatókönyvírást gyakorolnak, az animációs film készítésének munkaköreit sajátítják el, megismerkedhetnek a hagyományos és a digitális technikákkal, és megismertetik őket az animációs filmtörténettel. Részletek és jelentkezés az iskola honlapján, határidő: augusztus 22.

Egerben az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben szintén van mozgókép- és animációkészítő OKJ képzés, melyen belül filmkészítést, hagyományos animációt, 2D és 3D animációt is tanulhatnak a diákok. A képzésre még pótfelvételin lehet jelentkezni augusztus 19-ig. Részletek az iskola honlapján.

Debrecenben a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium indít mozgókép-és animációkészítő OKJ-t, ahol technikai vonatkozásban a klasszikus, manuális tevékenységek és analóg technikák megismerésétől a digitális, digitálisan modellezett megoldásokig sokféle feladaton keresztül sajátíthatják el a diákok a szak ismereteit. A képzésre augusztus 21-ig lehet jelentkezni, részletek az iskola honlapján.

Nagyon haladóknak ajánljuk a MOME Open tanfolyamait, ahol korábban már VFX és CGI artist képzések is indultak, idén pedig újra lesz visual storytelling kurzus. Részletek a MOME Open oldalán.

Évközben is indulnak kisebb animációs kurzusok, többek közt a Hegyező Animációs Szabadiskola (mely éppen szeptember 21-én indít kurzust) vagy az Articsóka Stúdió tart gyakran animációs és grafikai miniképzéseket, utóbbi gyerekeknek is.

Animációs felsőfokú képzéseket találni szerte az országban, ám ezek aktualitásairól, indulásáról és oktatásáról nem tudunk sokat. Ha a felsoroltakon kívül ismersz nem egyetemi szintű animációs képzést (akár OKJ-t, akár tanfolyamot), küldd el nekünk a dotandlineblog@gmail.com email címre a tudnivalókat.

süti beállítások módosítása