Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Vuk eredetileg nem is így nézett volna ki

2019. május 21. - dotandline

A Vuk név hallatán mindenki képzeletében megjelenik az imádnivaló kisróka, akit Dargay Attila álmodott meg közel negyven évvel ezelőtt. A figura azonban kezdetben még teljesen más formát öltött.

A jól ismert klasszikus rajzfilmet először 1981 húsvétján vetítették négy rövidebb részben, sorozatként a televízióban, és a műsor olyan sikeresnek bizonyult, hogy készítettek belőle egy egész estés filmet is, amit 1981. december 10-én mutattak be a mozikban. A népszerűség azóta is töretlen, pár éve újra visszatért a mozivásznakra a klasszikus film restaurált változata, a televíziók pedig évente többször is műsorra tűzik. Azonban ha jobban elmélyedünk a rajzfilm előzményeiben, roppant érdekes dolgokra bukkanhatunk.

vuk_kepregeny.jpg

Részlet a Vuk Fülesben megjelent képregényváltozatából

Dargay Attila – aki a Vuk mellett még olyan nagy sikerű filmek rendezője volt, mint a Lúdas Matyi, Szaffi és Az erdő kapitánya – már évekkel a rajzfilm megjelenése előtt kitalálta a történetet. "Elolvastam a könyvet, és elbűvölt. Szinte láttam a figurákat, csak le kellett rajzolni őket” - mondta egyszer egy interjúban Fekete István regényéről. Mivel a film korábban gazdasági okokból nem készülhetett el, a történet először a Füles hasábjain jelent meg 1972-ben, képregényként. Ha fellapozzuk ezt a korabeli magazint, egy teljesen más karakterű Vuk néz vissza ránk belőle. Szemei nagyobbak, orra hosszúkásabb és az egész figura sokkal karikatúraszerűbb, mint az a Vuk, amely az elkészült rajzfilm révén végül népszerű lett.

2.jpg

Részlet a Vuk Fülesben megjelent képregényváltozatából

A szembetűnő különbség több okra is visszavezethető. A képregény mint műfaj statikus ábrázolásmód és szemben a filmek dinamikusságával itt szabadabban szárnyalhat a rajzoló képzelete. Amikor azonban rajzfilm készül ezekből a rajzokból, fontos tényező, hogy a karakter mozgatható, forgatható legyen, tehát teljesen más struktúrát kap a szereplő. Emellett a film rajzolása előtt Dargay élőben is tanulmányozott egy rókát az Állatkertben, különös figyelmet szentelve annak mozgására, anatómiai jellegzetességeire, megjelenésére, arckifejezésére, annak érdekében, hogy a filmben sokkal realisztikusabban ábrázolhassa. A figura végleges formája ez alapján öltött testet és vetkőzte le a korábbi vonásokat. Ez pedig az a Vuk, akit ma is szeretünk és ismerünk. Érdekes azonban elképzelni, hogyan nézett volna ki a rajzfilm a korábbi ábrázolással.

vuk1.jpg

Dargay Attila: Vuk

A bejegyzés trackback címe:

https://dotandline.blog.hu/api/trackback/id/tr7514841782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2019.07.22. 20:03:40

Sokkal aranyosabb Vuk a rajzfilmben. Valahogy jobban bejönnek Dargay "cukibb" rajzai, mint ezek a durva, karikatúra-szerűek. Érdekes például összehasonlítani A három nyúl rajzfilm, illetve képeskönyv változatát: ott éppen fordítva lett megvalósítva, a képeskönyv-béli nyulak lettek cukibbak, míg a rajzfilmben ezek a "durvább" karakterek szerepelnek.

babo0410 2019.07.22. 20:03:47

Szerintem a rajzfilm Vuk sokkal aranyosabb, szerethetőbb, mint a képregénybeli.

ati27 2019.07.22. 20:03:51

Jééééé! Erre emlékszem!

zaturek 2019.07.22. 20:04:04

"Dargay élőben is tanulmányozott egy rókát az Állatkertben, különös figyelmet szentelve annak mozgására, anatómiai jellegzetességeire"
Egy furcsa dolgot meg lehet figyelni a filmben: a négy lábú állatok hátsó lábait anatómiailag helytelenül rajzolták meg, a térdük előre hajlik, mint az embernek. Vajon ez technikai könnyítés volt a rajzolóknak, vagy így akarták valami egyedi jellegzetességgel felruházni a figurákat?
süti beállítások módosítása