Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Aniklip: Animációs klip az északi fény születéséről

2018. november 28. - dotandline

Aprólékos és misztikus animációk – így jellemzik Ászity Boglárka munkáit, aki Indigó Northern Song című dalára készített animációs klipet az északi fény születéséről. Az alkotást koncerttel és kiállítással egybekötve mutatják be december 6-án a Tinta Art Caféban.

A Northern Song című dal Palágyi Ildikó, művésznevén Indigó bemutatkozó, Salt című lemezén debütált. Az egy énekhangra íródott többszólamú kompozíció looper segítségével született, játszva az elektronikus effektek lehetőségével. "A dal egy képzeletbeli északi utazás zenei lenyomata." – meséli Indigó. "Bár még sajnos nem jártam északon, amióta az eszemet tudom erős érzelmi kötelék fűz a skandináv vidékhez. A zene viszont megannyi csodája mellett egy varázsszőnyeg is lehet, melynek segítségével bárhova eljuthatunk. Még 2016-ban történt, hogy egy norvég jazz lemez hallgatása akkora hatással volt rám, hogy egy pillanat alatt úgy éreztem, már nem a budapesti kis szobámban vagyok, hanem egy norvég város utcáin lépkedem. Ebből az élményből született a Northern Song. A koncepcióm az volt, hogy hangról hangra, szólamonként épüljön fel ez az emlékkép, melyben összemosódik a képzelet, az álom és a valóság. Zeneileg ehhez tökéletes eszköz a looper és a különböző elektronikus effektekkel való játék – idézi fel a dal születését Palágyi Ildikó, aki számára szinte azonnal egyérteművé vált, hogy ez a dal egy animációs klippel lenne teljes. Ekkor találkozott Ászity Boglárka animációs tervezőművész munkáival az interneten, és úgy érezte, az ő képi világa lenne a legmegfelelőbb ehhez a munkához. A cél nem az volt, hogy a klip csupán a szöveget jelenítse meg látvány formájában, hanem az, hogy a dal egy plusz réteget kapjon, ezzel újfajta értelmezési lehetőséget kínálva.

"Ildikó hatalmas szabadságot adott azzal, hogy nem kötött semmihez, és rám bízta a történetet" – meséli Ászity Boglárka, aki az ELTE filmszak után a Budapesti Metropolitan Egyetem (akkor még BKF) animáció alapszakán kezdett tanulni, majd 2015-ben felvételt nyert a MOME animácó mesterképzésére. "Nagyon örültem, hogy a dal északi tematikájú, ugyanis nagyon szeretem ezt a vidéket és az ottani életszemléletet. Az animáció dinamikáját a zene ritmusa határozta meg. Volt pár elem, amiben már a kezdetekkor biztos voltam, ez a vadászat, a bölény – ami nekem szinte totemállatom – és az északi fény. Volt, hogy órákon keresztül hallgattam a dalt, s közben rajzoltam és írtam hozzá. Ha megszületett egy jelenet, elküldtem Ildikónak, és közösen alakítottuk tovább, amíg meg nem született a végleges történet." – folytatja Boglárka, akinek északhoz való vonzódása már METU diplomafilmjében, az Isak című kisfilmhez készült trailerben is megjelent, melynek főhőse egy erdész, aki a nagyvárostól távol eső erdő magányos lakója.

aszity_boglarka_northern_song.jpg

A Northern Song klipjének története az északi fény születését meséli el. A Skandináv vidékeken ha valaki bizonyítani szeretne, vadászatra indul. Egy lány egy fehér bölénnyel az oldalán is nekiindul, útja pedig nehezen járható, hegyvidékes, hideg tájon vezet keresztül. Amikor azonban találkozik a levadászandó állattal, rájön, hogy a pusztítás és az ezzel járó kiváltság nem old meg semmit. Bátor döntésével megadja magát megérzésének, meghagyja az állat életét, aki ajándékként északi fényt varázsol az égre. Ez a történet is azt bizonyítja, hogy érdemes hallgatnunk megérzésinkre és nem kell mások elvárásai szerint cselekednünk, ebből pedig sokszor csodák születhetnek.

A Northern Song című animációs klipet koncerttel egybekötve mutatják be
december 6-án a Tinta Art Caféban, ahol Ászity Boglárka kiállítása is látható lesz.

Indigó: Northern Song

Klipbemutató, kiállítás és koncert

Időpont: 2018. december 6. 19 óra

Helyszín: Tinta Art Cafe (1114 Budapest, Bartók Béla út 1.)

Facebook event

Forrás: sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://dotandline.blog.hu/api/trackback/id/tr8914400116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása