Április 15-én mutatják be Gelley Bálint és Bognár Éva Katinka Hisztimesék című sorozatának első részét, a Hisztimanót, mely Berg Judit azonos című meséjét adaptálja.

A Hisztimesék első epizódja, a Hisztimanó 2016-ban kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. Az epizód főhőse Zsófi, akinek különösen hisztis napja van. Hiába próbál anyukája a kedvében járni, a kislánynak ma semmi sem jó. A rosszkedvű gyereket azonnal kiszúrja a játszótéren minden hisztis gyerek barátja, a Hisztimanó, aki jóbarát a rossz napokon. Zsófi azonban nem szeretne egy ilyen vicces és goromba kismanó barátja lenni! A manó minél inkább arra buzdítja Zsófit, hogy hisztizzen, a kislány annál jobban ellenáll. Szórakoztató mivolta mellett a történet az önkontroll és a tudatosság elsajátításában is segíti a gyerekeket.

A széria rendezője Gelley Bálint, valamint a MOME Animáció mesterszakán végzett Bognár Éva Katinka, aki Hugo Bumfeldt című diplomafilmjével esélyes volt arra, hogy jelöljék a 2018-as Oscar animációs rövidfilmes kategóriájában. A Hisztimanó animációs rendezője Tamás Iván (aki az animátori és kompozitori munkában is részt vett), a látványtervező Gellár Csaba, a vágó pedig Bacskai Brigitta.

A sorozat a CUB Animation Studioban készül, Zsófi szinkronhangja Futász Júlia, az édesanyának és a manónak pedig Ónodi Eszter kölcsönzi a hangját. A széria zenéjét Buttinger Gergely szerezte, aki a Hugo Bumfeldt-en is dolgozott már Katinkával, valamint ő komponálta többek közt Traub Viktória Vastojás című egyedi filmjének, illetve Szederkényi Bella Ahány király, annyi mese és Gelley Bálint Átjáró Másvárosba című sorozatának zenéjét is. A Hisztimanó hangmérnöke ifj. Erdélyi Gábor, ha pedig már ennyi alkotót felsoroltam, nem hagyom ki, hogy a Katinkával egyszerre végzett Tompa Borbála (Random Walks) volt a rendezőasszisztens, az animátorok Király Rebeka és Takács Anikó voltak, a kompozitor Komlósi Zsuzsanna (a fent említett Tamás Iván mellett), a széria producere pedig Szederkényi Bella.

A Hisztimanó április 15-én, vasárnap 14 órakor látható az M2-n, online itt lehet majd nézni.

Stillek a Hisztimanóból (Forrás: Médiatanács)