Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mikor elsötétül a város

Blade Runner Black Out 2022 – Az anime

2017. szeptember 28. - Faragó Zsófi

Alkalmas médium lehet-e egy amerikai sci-fi klasszikus feltámasztására az anime? És ha igen, ki lehetne alkalmasabb erre a feladatra, mint egy olyan anime rendező, akinek műveiben tökéletesen keverednek amerikai és japán hatások? Shinichirô Watanabe, a Cowboy Bebop és a Samurai Champloo sorozatok atyja, akire bevallottan nagy hatást gyakorolt az eredeti film, most egy rövid, a Szárnyas fejvadász világában játszódó animével rukkolt elő – ez a Blade Runner Black Out 2022.

Nem kell sokáig keresgélnünk a példát arra, hogy az anime mint médium különösen termékeny viszonyt ápol a sci-fivel és a cyberpunkkal. Kultikus animék sokasága, mint az Akira (1988), a Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell, 1995), vagy akár a Paprika (2006) is science-fiction közeget vagy elemeket használ. Ennek okát, vagyis hogy a japán animációsok bőséges termést és számos mesterművet alkottak a műfajban,  nem csak a rajz- (és az azt kiegészítő CGI) animáció világépítő lehetőségeiben kell keresnünk. E műfajok ugyanis kifejezetten vonzódnak a filozofikus témákhoz, mint az emberi élet értelmének keresése, az emberség mibenlétén való rágódás, az önismeret lehetetlensége, a test és lélek viszonya, vagy az ember szorongása a gépektől és kábelektől zsúfolt világban. Ezek a témák a keleti töprengő mentalitáshoz is közel állnak, ami nem meglepő, ha a hirtelen modernizálódott és technológiai szuperhatalommá vált, ám társadalmilag még mindig tradicionális Japánra gondolunk.

Igen, az anime nagyon is alkalmas rá, hogy felélessze a Szárnyas fejvadász klasszikus konfliktusát az ember, és a nála sokkal tökéletesebb, de mesterséges lény, a replikáns között. Mielőtt azonban valami újabb kultanime születését éljeneznénk, vagy épp csak egy újabb bőr lehúzásának tekintenénk a Blade Runner Black Out 2022-t, figyelmesen hallgassuk végig a rövidfilm előtt Denis Villeneuve rendező szavait. Ő ugyanis pontosan megfogalmazza, mi volt a cél egy csapat lelkes, és az eredeti matériát teljes mértékben tisztelő alkotó összeverbuválásával: a Black Out 2022 nem más, mint egy hangulati felvezetés az új filmhez. Egy tizenöt perces előzménytörténet, ami összeköti a film világának idővonala szerint 2019-ben játszódó Blade Runner-t a hamarosan mozikba kerülő Blade Runner 2049-cel.

blade_runner_blackout_2022.png

Shinichirô Watanabe: Blade Runner Black Out 2022

A kisfilm látványvilága a magas költségvetésű animék színvonalát hozza, némi digitális segítséggel idézi fel Ridley Scott sötét, olajos-ködös Los Angelesét. Az akciójelenetek szépek és könnyedek, különösen a női replikáns, Trixie mozgása kecses - hasonlóan szép és gyilkos, mint az eredeti filmben Pris. A stílus a rövid játékidő ellenére sem mindenütt egységes. Az alkotók például belecsempésztek egy érdekes, expresszívebb visszaemlékezés jelenetet, amiben összefolyó, vízfestékre emlékeztető vonalakkal ábrázolják a háborúban vergődő szereplő érzelmi sokkját.

Az sem csalódik, aki a régi filmre tett (nem is annyira) rejtett utalásokat vár. Egy régi szereplő, egy-egy visszájára fordított párbeszédfoszlány, vagy a halálszimbolika is ismerős lehet a rajongóknak. A Blade Runner Blackout 2022 csupán azért nem válik egy  igazi "hűha" élménnyé, mert egy elég zavaros, visszaemlékezésekkel és feliratokkal tördelt történetet akar elmesélni méltatlanul rövid idő alatt. Az inzertek megakasztják a figyelmet, inkább zavaróak, ám nélkülük mégsem állna össze a teljes történet és a kapcsolat a filmek között.

blade_runner_blackout_2022_2.jpg

Shinichirô Watanabe: Blade Runner Black Out 2022

Épp ezért az anime inkább egy érdekes kis csemege a rajongók számára egy másik rajongótól, Shinichirô Watanabe-től. A kisfilmet beharangozó trailerben az animerendező kihangsúlyozta, amellett, hogy szeretett volna hű maradni az alapanyaghoz, nem akarta megismételni azt. Bár a párhuzamok felismerhetőek, és néhol talán túl egyértelműek is, felvillan a lehetőség a Szárnyas fejvadász világának bővítéséhez. Az ember kicsit el is szomorodik, hogy az anyagban kavargó potenciál nem egy rövid, 6-8 epizódos rajzfilmsorozatban teljesedett ki. Szerencsére azonban így is van mit várnunk.

A Blade Runner Black Out 2022-t a Crunchyroll oldalán lehet megnézni.

 

süti beállítások módosítása