Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs akciótervvel rukkolt elő az EU

2017. szeptember 14. - Kalocsay Gergely

Az EU az elkövetkezendő öt évben húzóágazattá kívánja tenni az animációs filmipart, íme az akcióterv.

Shaun, a bárány, Életem Cukkiniként, A tenger dala, Loving Vincent – csak pár cím az elmúlt években világraszóló karriert befutott európai animációs filmek közül. A döntéshozók végre felismerték, hogy micsoda potenciál rejlik az animációs filmekben, és ennek a területnek a fejlesztése maga után vonhatja a teljes audiovizuális ágazat fejlődését is. A koncepciót a Toulouse-ban tartott Cartoon Forumon leplezték le, de már hónapok óta szállingóztak hírmorzsák az egyeztetésekről.

animation-plan-europe.jpg

Valóban azt érzékeljük, hogy egyre jelentősebb szeletet hasítanak ki maguknak az animációk az európai filmiparban, az élőszereplős filmeknél sokkal jobb forgalmazási potenciállal bírnak, bár az is igaz, hogy előállításuk is hosszadalmasabb és költségesebb. Évente mintegy 50 egész estés animációs film készül a kontinensen és a szektor növekedését jelzi, hogy a megváltott mozijegyek 15%-a is animációs filmekre megy. Ráadásul szinte minden évben eljut az Oscar jelölésig egy-egy európai film, ám a díjat az elmúlt 10 évben 9 alkalommal sajnos a Disney vitte el, ami sokak szerint a szavazási rendszer hibája.

De visszatérve az akciótervre, három fő célkitűzés van most terítéken:

  • az európai animációs filmek promóciójával növelni azok nemzetközi népszerűségét, biztosítva, hogy az elkészült filmek több nyelven is elérhetővé váljanak;
  • Európát újra vonzó helyszínné tenni az itt élő és a külföldi szakemberek számára, ideértve az élethosszig tartó tanulást és azt is, hogy a frissen végzett tehetségek hamar piacra léphessenek;
  • egyszerűbb hozzáférést teremteni a finanszírozási forrásokhoz, ezáltal növelni a készülő művek számát, lehetővé tenni a kisvállalkozások számára is, hogy nagyobb projektekbe vághassanak bele.

Ez a koncepció természetesen csak az út első mérföldköve, a filmgyártás támogatását megcélzó MEDIA program megfelelő adaptálásával az EU hamarosan konkrét javaslatokkal is előrukkol.

Aki szeretne bővebben olvasni az akciótervről errefelé nézelődhet. Csináltak hozzá egy helyes kis videót is.

süti beállítások módosítása