Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egyszer volt, hol nem volt... a kiállítás

2017. június 17. - Kalocsay Gergely

Annecy-ban végeláthatatlanok a programok, minimum meg kellene triplázni magam, hogy mindenre elmehessek, ami érdekel. Egy kiállítást viszont nem akartam kihagyni. Idén 30 éves ugyanis az itthon is nagy sikerrel sugárzott Egyszer volt, hol nem volt... az Élet című sorozat, melynek kulisszatitkait mutatják be a tárlaton.

Gyerekkoromban mindig a tévé elé szegezett a kis fehér- és vörösvérsejtek és a gonosz vírusok meg baktériumok kalandjait bemutató rajzfilm és azóta is, ha megsérülök, mindig elképzelem, hogyan száguld az érrendszeremen át a felmentősereg, hogy megoldja a problémát.

30 évvel ezelőtt került a képernyőre ez a huszonhat részből álló sorozat, melyet Albert Barillé rendezett és ugyan eredetileg csak a gyereknézőket célzó oktatóműsor volt, tulajdonképpen az egész család kedvencévé vált. Azon túl, hogy egy vizuálisan érdekes és ismeretterjesztő széria jött létre, rendkívül szórakoztató is volt egyben.

Az Egyszer volt, hol nem volt... az Élet kiállítás Annecy-ban (Képek: Kalocsay Gergely)

Annecy központjában, a Bonlieu könyvtárában megtekinthető kiállítás a sorozat készítését mutatja be, eredeti storyboardoktól kezdve a karakterterveken át a szinte már műalkotásnak is beillő hátterekig. Rajongóként különösen érdekes volt látni, hogyan alakult ki az általunk is ismert film, amiből idén egy képregényt is készítettek.

Az Egyszer volt...-nak egyébként még hat másik szezonja is volt, amelyek az emberiség történetét, az űrutazást, a felfedezések korát, Amerika meghódítását, nagy feltalálóinkat és a Föld fenntartható fejlődését mutatják be. Magyarországon csak az első kettőt sugározták. 

süti beállítások módosítása