Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A bőség zavara Annecy-ban

2017. június 13. - Kalocsay Gergely

A világ egyik legfontosabb nemzetközi animációs filmfesztiválját egy francia kisvárosban, Annecy-ban rendezik meg évről évre. Idén először – egyedüli magyar akkreditált sajtóként – a Dot & Line is képviselteti magát a rendezvényen. 

Közel négyszáz órányi filmet láthatunk az egy hetes fesztivál alatt, köztük a legfrissebb egészestés és rövidfilmeket, valamint TV sorozatokat. Mindezt konferenciákkal, stúdió bemutatókkal, szabadtéri vetítésekkel és kiállításokkal fűszerezve. Az idei díszvendég Kína, ahol már majdnem egy évszázada készítenek rajzfilmeket és jelenleg a mozi egyik legnagyobb felvevőpiaca. Az egyik legkülönlegesebb vetítés a Princess Iron Fan lesz, az első egészestés kínai animációs film 1941-ből, amely a keleti ország válasza volt Disney Hófehérkéjére. A fesztivállal párhuzamosan zajlik a MIFA animációs filmvásár, ahol nemcsak filmértékesítés folyik, de szívesen látják a munkát kereső friss tehetségeket is.

2010_mifa_stand_16.jpg

Kína MIFA standja (Forrás: Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

A fődíjért tíz egészestés film száll versenybe, többek között a Hiroshima katasztrófáját feldolgozó In this Corner of the World, a Van Gogh festményeit megmozgató Loving Vincent vagy a Zombillenium című képregény-adaptáció, ami a fesztivál nyitófilmje is. 

Az igazi blockbusterek rajongói sem maradnak hoppon, hiszen itt lesz a Dreamworks új animációja, a Captain Underpants, ami egy pelenkás szuperhős kalandjairól szól, és jön a Gru 3 is, természetesen minyonokkal, a Pixar pedig a Verdák 3-mal kapcsol magasabb fokozatba.

Idén már külön szekciót szentelnek a VR (virtual reality) filmeknek, a Google a legújabb technológia segítségével külön bemutatót tart. Éjszakánként pedig erotikus rajzfilmekkel szórakoztatják azokat, akik még ébren bírnak maradni.

Izgalmas napoknak nézünk elébe!

projection_plein_air_paquier.jpg

Illusztráció a tavalyi fesztiválról (Forrás: Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

süti beállítások módosítása