Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Több, mint 100 magyar animáció versenyez a 13. KAFF-on

2017. május 04. - dotandline

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon gazdag merítés látható az elmúlt két év magyar animációs filmterméséből. 36 rövidfilm, 25 tévésorozat epizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció került a versenyprogramba. A fesztiválkedvencek mellett számos mesefeldolgozás és történelmi témájú animáció pereg a KAFF-on idén júniusban.

Megvan a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramja. Az előzsűri, Balázs Zoltán tervezőgrafikus, a Partiumi Keresztény Magyar Egyetem tanára, Kulics Ágnes vágó, televíziós filmszerkesztő és Pál Nagy Balázs animációs rendező 229 nevezésből 116 animációt válogatott be a versenyprogramba.

felvideki_miklos_gorgon.jpg

Felvidéki Miklós: Gorgon

Kulics Ágnes a nevezések kapcsán elmondta, hogy meglepően sok alkotó jelentkezett, köztük nagy számú diák. A számos díjnyertes film vágójaként ismert szakember szerint "technikai és esztétikai értelemben sem lehet komoly különbséget felfedezni a rutinos, már szakmai hírnevet szerzett alkotók és a fiatal szerzők között. A televíziós sorozatok minősége, nagy száma emlékeztet azokra az időkre, amikor az animációs sorozatok fő megrendelője, támogatója a közszolgálati televízió volt. Ez ma is sokat jelentene a szakma számára. Ugyanakkor a fiatal nézők művészeti nevelésében is komoly szerepet töltenének be ezek az animációs filmek, sorozatok" – véli a Duna Tv egykori filmszerkesztője. "Nyugati országokban a közszolgálat televíziók a nemzeti, tartományi filmalapok mellett a filmszakma fő támogatói" – tette hozzá.

Balázs Zoltán legfőbb döntési szempontokként az eredetiséget, az üzenetet, az animációs technikát és a grafikai látványvilágot határozta meg. Az egyetemi oktató úgy látja, hogy a magyar animáció új lendületet kapott, köszönhető részben a digitális forradalomnak és az egyre jobban szaporodó animációs iskoláknak, műhelyeknek és stúdióknak. "A nagy Pannónia stúdió nemzedéke után most egy markáns és lendületes új generáció jelent meg, ami remélhetőleg egy új kezdetet jelent." Jó tendenciának tartja azt is, hogy "az egyetemeken a diákok nemcsak egyénileg alkotnak, hanem egymásnak is segítenek. Rendszeresen dolgoznak együtt egymás filmjeiben minimális költségvetésből, a stáblistán is változó szerepkörökben látható a nevük." Balázs kiemelte, hogy az alkotók és a stúdiók növekvő hangsúlyt fektetnek a legfiatalabb generációnak készülő tartalmakra: "Pozitívan értékelem, hogy egyre több animációs sorozat készül, főleg gyerekeknek."

egy_kupac_kufli_sose_egyunk_gombat_reggelire_2.jpg

Pálfi Szabolcs & Jurik Kristóf: Egy kupac kufli - Sose együnk gombát reggelire

Pál Nagy Balázs, az előzsűri elnöke elmondta, hogy nem volt komoly vita a döntés során, másodpercek alatt megegyeztek a vitás kérdésekben. Az előzsűri mindhárom tagja üdvösnek tartja a digitális forradalmat. "Bejött a szobánkba egy olyan nívójú technológia, amely harminc-negyven évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, és ez egy hatalmas áldás" – hangsúlyozta Pál Nagy.

A háromtagú előzsűri a rövidfilmes versenyprogramba 36 alkotást, a televíziós sorozatok közé 25, a diákfilmek közé 22, az alkalmazott animációk blokkjába pedig 33 animációt választott. A magyar versenyfilmek teljes listája a KAFF oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása