Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációsok a Hungarocomixon

2016. december 05. - dotandline

hungarocomix_16_f2.jpg

A Magyar Képregény Szövetség idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Hungarocomixot, a magyar képregények és képregényesek éves vásárját. A december 10-én tartott börzén közel 30 magyar szerző és kiadó újdonságai lesznek kaphatók, az esemény kísérőjeként lesz egy kiállítás, kerekasztal-beszélgetések és workshopok is, a szervezők pedig a Dot & Line-t is felkérték egy animációs válogatásra.

A vásáron a BPZines asztalánál lesznek animációsok által készített kiadványok is, például Tóth Luca rizográf technikával nyomtatott vizuális jegyzetei és Turai Balázs Róma bukása című képregénye, mely alapján a Médiatanács által támogatott animációs rövidfilmjét készíti jelenleg.

turai_balazs_roma_bukasa_latvanyterv_3.png

Turai Balázs: Róma bukása (© Boddah)

Szombaton 13.30-tól a most készülő Piszkos Fred közbelép című egészestés animációról beszélget az eredeti Rejtő-képregényeket rajzoló Korcsmáros Pál unokája, Korcsmáros Gábor a film két látványtervezőjével, Cserkuti Dáviddal és Garisa H. Zsolttal. Varsányi Ferenc régóta dédelgetett terve az alkotók szerint 2018 decemberére kerülhet a mozikba, nemrégiben már egy egyperces ízelítőt is közzétettek.

A programok között lesznek filmvetítések is, Odegnál Róbert Noiré című bűnügyi filmje mellett két animációs blokkot is láthatnak az érdeklődők, melyekben olyan alkotók munkái szerepelnek, akik képregényeket vagy zineket is készítenek. Az alkotók közül mindenki a MOME Animon végzett vagy még épp ott tanul. Felvidéki Miklós például a saját képregényét adaptálta animációra Anger Zsolt és Petrik Andrea szinkronhangjaival, szintúgy Fritz Zoltán, aki háromoldalas gegjét ültette át animációs formára. Bárány Dániel, Turai Balázs és Juhász Márk a MOME Animos diplomamunkájával szerepel a válogatásban, Erhardt Domonkostól és László Márktól pedig egy-egy szájszinkron gyakorlatra készült rövid látható. 

12 órától vetítik:

  • Felvidéki Miklós: Fly Me to the Moon | Egy másnapos róka a Holdon ébred és miközben barátnőjéért telefonál, a háttérben világra szóló események történnek. De kit érdekel, ha csajodnak gondja van az állandó furikázásoddal?

felvideki_miklos_fly_me_to_the_moon.jpg

  • Fritz Zoltán: Az égig érő paszuly | A klasszikus népmese kifordított és morbid módon újraértelmezett verziója, melyben a jó tett helyébe kapott étket kétszer is meggondolod, mire használod.

fritz_zoltan_az_egig_ero_paszuly.jpg

  • Bárány Dániel: HázibuliEgy szolid iszogatós-cseverészős házibuliból állati ereszdelahajam kerekedik, a tivornya pedig őrületes lendületet vesz, amit még a szomszéd néni sem zavarhat meg.

barany_daniel_hazibuli.jpg

14.45-től vetítik:

  • Juhász Márk: Carl | Történet a szerelemről és a gyűlöletről, a hatalomról és az elnyomásról, az eltechnicizált világról és az emberi érzelmekről egy cyborg-gladiátor és az űr-Jézus küzdelmén keresztül.

juhasz_mark_carl.jpg

  • Turai Balázs: Mirikal Amikor az egész disztópikus PC-univerzumot a Cukorpápa uralja, megnyílnak a Huncutság, az Őrület és az Önértékelési Zavar kapui és démonok hada tör a világra, a megváltó Csodát pedig csak három szuperhősgyerek hozhatja el.

turai_balazs_mirikal.jpg

  • Erhardt Domonkos: Esőtánc | Egy varázslótanonc a balul elsült vizsgafeladata után átmenőért alkudozik mesterével, miközben mindketten egy fa tetején rekedtek, ki tudja meddig. 

erhardt_domonkos_esotanc.jpg

  • László Márk: The Ventriloquist | Amikor a báb átveszi az uralmat a bábos felett, a demokratikus tettek és eszmék sem mentik meg az elnyomott félzombit a zsaroló majomtól. 

laszlo_mark_the_ventriloquist.jpg

HUNGAROCOMIX 2016

Időpont: 2016. december 10. 10-16 óra

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ (1075 Budapest Király utca 11.)

A teljes program itt olvasható.

A belépés ingyenes!

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása