Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tíz animáció tervét támogatta a Médiatanács

2016. november 26. - dotandline

Megvannak a Médiatanács idén másodszorra meghirdetett Macskássy Gyula-pályázatának nyertesei, melyek összesen 78 millió forint támogatást kaptak.

Elkészülhet Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplója című sorozatának negyedik és ötödik epizódja, melyekben Dorothy kalandjai egy cirkuszban, majd New Yorkban folytatódnak.

egy_komisz_kislany_naploja.jpg

Gyulai Líviusz: Egy komisz kislány naplója (Forrás: Médiatanács)

A Janó Manó és az elveszett harmatcseppekben a népszerű gyermekkönyv-sorozatot dolgozza fel Miklósy Zoltán (aki korábban többek közt a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című egészestés animációt rendezte). Az első részben az ezeréves fa gyökere mentén utazó főhősnek egy varangy állja útját.

Folytatódhat Gelley Bálint Átjáró Másvárosba című mesekönyv-adaptációs sorozata, melynek második részében Szkriptum, a bogaras író eltűnése szaporítja a város egyre sokasodó titkainak számát. Az első epizód, a Közbenjáró nemrég debütált a tévében, erről itt írtunk, a posztban a második részre vonatkozó karakterterveket is találni. Emellett a Közbenjáró az októberben tartott Primanimán a közönség által legnépszerűbbnek tartott gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat is megkapta.

gelley_balint_farkas_atjaro_masvarosba.jpg

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba – Közbenjáró (Forrás: CUB Animation)

Az Átjáró Másvárosba egyik látványtervezőjének filmötletét is támogatta a Médiatanács. A MOME Animon tavaly végzett Bognár Éva Katinka Berg Judit Hisztimesék című könyvéből készít animációs feldolgozást, az első rész címe a Hisztimanó. A rendező MOME diplomafilmje, a Hugo Bumfeldt egyébként nemrég olyan díjat nyert, mellyel esélyes lett a 2018-as Oscar-díjra. 

bognar_eva_katinka_a_hisztimano.jpg

Bognár Éva Katinka: A hisztimanó

További két-két résszel folytatódhat Glaser Kati szériája, a Városi legendák második évada és Klingl Béla Boxi-sorozata, továbbá Lehotay Zoltán rendezésében elkészülhet Csupipupi, az elkényeztetett öleb csontok körüli kalandjainak második epizódja is, mely egy múzeumban játszódik.

Glaser Kati: Városi legendák – Jjajj

A szintén MOME Animon végzett  Bakos Barbara A kockásfülű nyúl kalandjait frissíti fel, sorozatának első része a Koncert a téren, melyben Kriszta próbálja elaltatni Kistöfit, de ezt az ablakuk alatt szerveződő koncert meghiúsítja.

koncert_a_teren_1.jpg

Bakos Barbara: A kockásfülű nyúl – Koncert a téren

A MET-en végzett Simon Balázs és Kovács Eszter a Kvagga című mesefilmjükben Meg és Tim történetét jelenítik meg a különös, szétválasztott világ sötét és fényes oldaláról, melyben nem lehet eltörölni a sötétséget, mert akkor a fény is eltűnne. 

kvagga_1.jpg

Simon Balázs & Kovács Eszter: Kvagga

A szintén MET-es Bálint Szilárd Budapest Spaceport című alkotása Bertáról, egy fiatal, introvertált, szeleburdi és érzékeny lányról szól, aki apja tiltása ellenére űrhajós szeretne lenni, és a Budapest Spaceport nevű vendéglátóhelyen kap állást egy barátjának köszönhetően. A rövidfilmnek már van saját oldala, ahol sok érdekességet találni a készülő animációról, alább pedig egy kedvcsinálót lehet megnézni.

Forrás: NMHH

süti beállítások módosítása