Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

213 animációt neveztek a Mediawave-re

2016. január 13. - dotandline

Soha még ennyi nevezést nem jegyeztek a Mediawave Együttléten. A 2016-os filmes versenyre összesen 1851 filmet küldtek a világ 94 országából, a zsűri ezek közül válogatja ki a 2016-os Mediawave versenyprogramját.

A január 10-én zárult nevezésre 83 játékfilm, 761 kisjátékfilm, 404 dokumentumfilm, 344 kísérleti film, 213 animációs film, 18 táncfilm és 28 zenei film érkezett. Magyarországról összesen 168 filmmel neveztek, ez jóval több, mint amennyit a tavalyi évben beküldtek. Utoljára 2002-ben érkezett ennyi film (akkor 1624-et küldtek), azóta 1500 nevezés az átlag.

*

Az animációs nevezők között szerepelnek a novemberben bemutatott MOME Anim mesterszakos diplomafilmek (Kántor Péter: Ujj a ravaszon, Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi, Kopasz Milán: Beyond, Tompa Borbála: Random Walks, Király Krisztián: Körömágyszaggató, Andrasev Nadja: A nyalintás nesze, Bárány Dániel: Házibuli, Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt, Carlos Rufas: Machos), illetve a szintén MOME Anim mesterszakos Hanna Carlson Out of Order című munkája. 

Diákfilmeket nemcsak a MOME-ról, hanem a MET-ről is neveztek (Mészáros Borbála & Rádóczy Zsuzsanna: Black Out, Adorján Éva & Szakály Réka Anna: Instant, Pataki Szandra: Let's Play, Hertelendi Amanda: Bánom azt, Bárczy Örs: Hey Deer!, Kolop Anita: Ill-Breeding, Mészáros Borbála: The Last Yeti, Gacs Juli: A New Hero Rises to Save the Planet!), valamint a MET-en tanuló Molnár Luca Anna és a MOME-s Debreczeni Zoltán Filmtett-táborban készült Városi Vakság című párpercese és a Sapientia EMTE filmszakán végzett Nagy Orsolya Lepkegyűjtő című darabja is szerepel a nevezett alkotások között.

Sorozatepizódokat is neveztek a Mediawave programjába (Horváth Mária: Cigánymesék: Doja, a cigánytündér, Glaser Kati: Városi legendák: Indifferens, a Candide második része [vagy a pilot utáni első], az Otthon, édes otthon Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér rendezésében, illetve Szeiler Péter És ezt így hogy? című miniszériája).

Ezen kívül ott lehet még a Médiawave-en Patrovits Tamás Work in Progress - Arcok című párpercese, Becsey Zsuzsa Harmadik idő 1. című darabja, Helstáb Martin Nincs több utolsó című filmje, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Leftover című negyedórás alkotása, Cakó Ferenc Dózsa 1514 című homokanimációja, illetve Mészáros T. László három munkája is (A kórus, Holdraszállás, A koncert).

A további (külföldi) animációs nevezőket a Mediawave honlapján lehet megnézni.

*

mediawave_pecset_ff.jpgA nemzetközi és hazai szakmai érdeklődés talán legfőbb oka – a világörökségi rang elérésén túl – a Monostori Erőd lehet: a két ország határán lévő, hazai és külföldi filmforgatásokra is gyakran használt műemlék a filmkészítők számára is rendkívül izgalmas helyszín – mondja Durst György, kétszeres cannes-i nagydíjas producer, a filmválogató előzsűri tagja. A közönség és a szakma szereti ezeket a speciális helyszíneket és kulturális közeget, mert ezek nem pusztán moziban zajló filmvetítések, hanem ünnepek: a szakmai és közönséggel való kapcsolatteremtés különleges és személyes lehetősége – tette hozzá.

A Tartóshulllámra magyarított Mediawave – nem szabványos és tisztaprofilú filmfesztivál létére – az elmúlt öt év szemléletváltásának folyamatával  jól mutatja, hogy tudott egy olyan, nemzetközi szinten jegyzett közeget teremteni a filmművészetnek, ahol a film és a többi művészeti ág nem kioltja egymást, hanem erősíti. Egy fesztivál nem attól fesztivál, hogy annak nevezi ki magát, és sorrendben filmeket vetít. Attól az, ha képes hangulatot és szakmai ünnepet létrehozni. A fogyasztás- és profitcentrikusság egyre erőteljesebb elterjedésével az ünnep létrehozásának képessége kiveszett a fesztiválok többségéből, devalválódott maga az elnevezés is. A szervezők ezért döntöttek úgy, hogy demonstratíve megváltoztatják a rendezvény nevét Mediawave Tartóshullám Együttlétre.

A Mediawave – Tartóshullám – Együttlétet idén április 27-től május 1-ig rendezik a komáromi Monostori Erődben. A szervezők idén harmadik alkalommal indítják el az Úton online filmfesztivált, amelynek keretében március 1-től április 28-ig lehet az interneten filmeket nézni, és szavazni a legjobb alkotásokra. A legtöbb szavazatot kapott filmeket levetítik a Monostori Erődben a fesztivál ideje alatt.

A beérkezett nevezések listáját a Mediawave honlapján is meg lehet nézni, bővebb információ a www.mwave.irq.hu oldalon olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://dotandline.blog.hu/api/trackback/id/tr228268114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása