Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Európai animációkat díjaztak a 13. Anilogue-on

2015. november 30. - dotandline

phantomboy_pl0197--_folimage_kisebb.jpgTegnap zárult a tizenharmadik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29. között rendeztek meg Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben megrendezett fesztivál versenyprogramjában hat egészestés animáció szerepelt, a rövidfilmek pedig három blokkban versengtek. Az Anilogue szakmai elismerését idén kétezer eurós pénzjutalom is kiegészítette. 

Az animációs rövidfilmek kategóriájában a zsűri egyhangú döntése alapján a német Till Nowak Disszonancia című animációja bizonyult az év legjobb filmjének. A fődíjat a berlini stáb képviseletében a zeneszerző Olaf Taranczewski és a vágó Philipp Hahn vette át az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. 

A rövidfilmes zsűri három tagja egy-egy különdíjat is kiosztott. M. Tóth Géza filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a portugál David Doutel és Vasco Sa festményanimációját, a Korom című filmet részesítette elismerésben.

Stephan Roelants luxemburgi producer (A tenger dala, Ernest és Celestine, Pánikfalva) a német Florian Grolig filmjének, A távolban című alkotásnak adott különdíjat.

Björn Bartholdy, a kölni CGL professzora pedig a francia Frank Ternier 8 golyó című rajzfilmjének értékeit emelte ki a különdíj odaítélésével.

A közönségdíjat a nézők szavazatai alapján az észt Chintis Lundgren nyerte Élet Hermannal című filmjéért.

Az egészestés animációk kategóriájában idén hat film kelt versenyre, a fődíjat a Fantomfiú című rajzfilm kapta. A francia rendezőpáros, Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli a fesztivál 13 éves történetében második alkalommal viszi el a fődíjat.

A nemzetközi zsűri tagjai - Temple Réka producer, Peter Budinsky szlovák filmrendező és Or Fleisher izraeli médiaművész - úgy döntöttek, hogy a román Anca Damian új filmjét, a Varázshegy című animációs dokumentumdrámát különdíjjal jutalmazzák.

süti beállítások módosítása