Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Anilogue - 5 nap animáció november végén

2015. november 18. - Faragó Zsófi

anilogue_print_a2.jpgIdén 13. alkalommal, november 25. és 29. között rendezik meg az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. A fesztivál fő helyszíne hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház, most azonban új helyszíneken, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben is vetítik majd a világ legfrissebb és legizgalmasabb animációs filmjeit.

Liszka Tamás, a fesztivál alapítója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2014-15-ös évad kiemelkedőnek számít, hiszen rengeteg olyan animáció készült, melyet mindenképp meg akartak mutatni a magyar közönségnek, ezért is volt szükség új helyszínekre. A vetítéseken tizenhat egészestés animáció látható majd, köztük négy Oscar-díjra nevezett alkotás, A fiú és a szörnyeteg, az Anomalisa, Próféta és az Amikor Marnie itt volt. A fesztivál fődíjáért hat játékfilm versenyez, köztük olyan érdekességek, mint az alternatív történelemben játszódó April és az ál-világ, a Varázshegy című doku-dráma, vagy a dél-koreai A szatellitlány és a tehén. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el: Peter Budinský szlovák animációs rendező, Or Fleishera izraeli filmrendező és Temple Réka producer, a Cinemon Entertainment vezetője.

extraordinary_tales.pngA rövidfilmes versenyben tizenhat nemzet alkotóitól harminc animációt láthatunk a legkülönbözőbb formákban és témákban, melyeket ezer nevezett mű közül választottak ki (köztük szerepel Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori Limbo-Limbo Travel című alkotása is). A rövidfilmes zsűri tagjai a Balázs Béla-díjas M. Tóth Géza, a kölni főiskolán tanító Bjoern Bartholdy és Stephan Roelants, aki Raul Garcia Rendkívüli mesék című Poe-adaptációs antológiájának producere, mely filmet vetítenek is a fesztiválon. Az Anilogue-on természetesen a közönség szavazata is számít, a legnépszerűbb filmnek közönségdíj jár majd.

A szervezők kiemelték, hogy idén különösen gazdag a program: lesz vizsgafilmes vetítés Franciaországból és Japánból, láthatóak a legfrissebb animációk Lengyelországból és Litvániából, illetve külföldi fesztiválok, mint például a svájci Fantoche válogatásai vagy a lengyel O!PLA közönségkedvencei is kaptak egy-egy blokkot. Külön felhívták a figyelmet a Világpanoráma összeállításra, ami olyan alkotásokat mutat be, melyek éppen a legtöbb elismerést szerzik a nemzetközi filmszemléken. Emellett a fesztivál másik visszatérő és nagyon népszerű programja az Animált Éj, melyben 300 percnyi alkotás lesz látható a szerelmi témájú filmektől kezdve a technológia-fókuszú és a pszichedelikus animáción át egészen a horrorig.

slovakmusic.jpgA 2015-ös Anilogue központi szereplője Szlovákia, így a Szlovák Intézet ingyenes vetítésekkel várja az érdeklődőket – mondta el Hushegyi Gábor, az intézet igazgatója. Hushegyi arról is beszélt, hogy a rendszerváltás után a szlovák filmipar is megrendült, de az utóbbi években szerencsére egyre jobb és több animációs alkotás születik. A szlovák film történetét jól végig lehet követni a videoklipek változásain – ezt mutatja be a Szlovák videoklipek története című program. A kortárs szlovák animációról férfi és női válogatást láthatunk Eva Pa filmteoretikus felvezetésével. Az intézet igazgatója ezen kívül figyelmünkbe ajánlotta Viktor Kubal 1980-ban készült filmjét, A véres asszonyt, a szlovák animáció alapművét, amit szintén vetítenek a fesztiválon.

A fesztivál szervezői természetesen a gyerekekre is gondoltak és szombat délelőtt 9:30-tól alkotóműhellyel várják őket az Uránia Kávéházban. A workshopot három, MOME animáció szakon végzett rendezőnő tartja: Farkas Júlia, Kreif Zsuzsanna és Lovrity Anna Katalin. Farkas Júlia elárulta, hogy három különböző technikájú optikai játékkal szeretnék bemutatni az animációt a gyerekeknek. A fő cél, hogy a gyerekek maguk készíthessék el, és haza is vihessék műveiket. A workshop után különleges koncertre, a Maszkabálra várja a kis alkotókat Gryllusz Vilmos a Cinamon stúdió animált videoklipjeivel.

kahlilgibranstheprophet_promostills_0285942.jpgA fesztivál november 25-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Urániában a Próféta című filmmel, melynek különlegessége, hogy Kahlil Gibran azonos című sikerkönyvéből kilenc híres animációs rendező, köztük Bill Plympton és Tomm Moore alkotott különböző stílusban készült szekvenciákból egy játékfilmet. A 13. Anilogue-ot november 28-án szombaton 19 órakor Charlie Kaufman és Duke Johnson Anomalisa című szatirikus stop motion animációja zárja, mely az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját is elnyerte.

Részletes program és további információk a fesztivál honlapján érhetők el.

süti beállítások módosítása