Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Keleti animációk a 13. Anilogue Filmfesztiválon

2015. november 16. - Faragó Zsófi

Az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál kiemelt vendége Szlovákia, de az ázsiai animáció szerelmesei sem panaszkodhatnak. A repertoárban ugyanis négy egészestés animáció és egy 80 perces japán rövidfilmes blokk is szerepel.

A fesztivál egészestés filmjei között két ázsiai animáció is versenyez. A Hokusai kisasszony (Sarusuberi: Miss Hokusai, r: Keiichi Hara, 2015) a híres japán festő lányáról mesél egy epizodikus, gyönyörű kivitelezésű portréfilmben. O-Ei, Hokusai mester lánya ugyanis zseniális nő volt és tehetséges festő, apja árnyékában élve azonban ismeretlen maradt. "Két ecsettel és négy evőpálcával jól elboldogulunk" - a manga alapján készült film az ő életének állít emléket.

Vetítik: japán nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
(12 éven felülieknek ajánlott)
November 27, péntek, 21:00 - Uránia Díszterem
November 29, vasárnap, 21:00 - Uránia Díszterem

*

A másik versenyző, A szatellitlány és a tehén (Oo-lee-byeol il-ho-wa eol-lug-so, Hyung-yun Chang, 2014) az éppen a saját útját kereső dél-koreai animáció egyik újdonsága. Dél-Korea jelentős animációgyártó országnak számít, ám évtizedekig a külföldi megrendelésekből élt, és csak a kétezres évek elején kezdett önálló, egészestés animációk gyártásába. A szatellitlány és a tehén ennek a máig tartó folyamatnak az eredményeként születhetett meg. Kivitelezésben kicsit még hasonlít a japán animékére, de különös karaktereivel egy egyedülálló, XXI. századi mesét mond el az emberi szívről. Il-ho-t, a szatellitet fellövik az űrbe, hogy megfigyelje a Földet. A zenésznek készülő Kyung-chun szerelmi bánatában tehénné változik. A szatellit, akit érdekelni kezd az emberi szív működése, leesik a Földre és lánnyá változik, hogy megmentse a butaságra készülő fiút. Kideríti, hogy Kyung-chunt egy szemétégető és szervkereskedő, bizonyos Mr. Oh üldözi. A film szokatlan karakterei és utalásai miatt felnőttek és gyerekek számára egyaránt szórakoztató lehet.

Vetítik: koreai nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
(12 éven felülieknek ajánlott)
November 27, péntek, 19:00 - Uránia Díszterem
November 28, szombat, 19:00 - Puskin Metropolis

*

Versenyen kívül vetítik az Amikor Marnie ott volt című filmet (Omoide no Mânî, Hiromasa Yonebayashi, 2014), a Studio Ghibli legújabb alkotását. A stúdió, ami egybeforrt Hayao Miyazaki nevével, garancia a nézők számára: egészen biztos, hogy egy látványos, lélegzetelállító spirituális utazáson vehetünk részt. A film Joan G. Robinson azonos című regényének feldolgozása. Főszereplője a zárkózott Anna, akit nevelőszülei vidékre küldenek a nyárra. Anna távol marad az emberektől és inkább a közeli mocsárban kóborol, mígnem egy különös házra bukkan. Összebarátkozik Marnie-val, a házban lakó, hasonló korú lánnyal, ám hamarosan rájön, hogy valami nem stimmel újdonsült barátnőjével. Az Amikor Marnie ott volt egy gótikus románc, Ghibli módra. Ráadásul a stúdió búcsúfilmje – Miyazaki nyugdíjba vonulásával ugyanis úgy döntöttek, bizonytalan időre felfüggesztik működésüket. A rajongóknak érdemes tehát lecsapni az Anilogue-os vetítésre. A filmet egyébként a jövő évi Oscar-díj animációs kategóriájába is nevezték.

Vetítik: japán nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
(12 éven felülieknek ajánlott)
November 25, szerda, 21:00 - Uránia Díszterem
November 29, vasárnap, 17:00 - Uránia Díszterem

*

Premier előtt vetítik a várva várt A fiú és a szörnyeteget (Bakemono no ko, 2015), Mamoru Hosoda új filmjét. A szörnyeteg, aki egy párhuzamos univerzumból jött medve-ember, tanítványául fogadja a Tokió utcáin egyedül kóborló fiút. A fiú átlép a másik világba, hogy kitanulja a harc művészetét, ám kénytelen visszatérni, mikor mindkét univerzum veszélybe kerül. Mester és tanítvány furcsa barátságát állítja középpontba a film, mely tulajdonképpen egy fantasztikummal átszőtt felnövekvés történet. Hosoda neve nem ismeretlen az anime rajongói között, az ő nevéhez fűződik Az időt ugró lány (Toki o kakeru shôjo, 2006) és a Farkasgyermek (Ookami kodomo no Ame to Yuki, 2012) is, mindkettő fantasztikumból indul ki, mégis rendkívüli erővel bír, mert képes érdekes és kidolgozott emberi kapcsolatokat, karaktereket elénk tárni. Várhatóan A fiú és a szörnyeteg is ezt a formát dúsítja fel látványos harcművészeti elemekkel. Hosoda filmjét egyébként Oscar-díjra is nevezték.

Vetítik: japán nyelven, magyar felirattal
(12 éven felülieknek ajánlott)
November 27, péntek, 19:00 - Puskin Metropolis
November 29, vasárnap, 19:00 - Uránia Díszterem

*

A 80 perces Anime Haiku válogatásban a japán animáció kevésbé ismert oldalával ismerkedhetünk meg. Ezeket a friss japán rövidfilmeket a tokiói Geidai egyetem végzőseinek 2015-ös vizsgafilmjeiből Koji Yamamura válogatta. Yamamura független animációs alkotó, akinek stílusa lényegesen elüt a mainstream animéktől, miközben erősen kötődik a hagyományos japán ábrázolási technikákhoz. 2005-ös filmje, az Mt. Head (Atamayama) számos díjat nyert, köztük az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál nagydíját, emellett Oscar-díjra is jelölték. Kafka adaptációját, a The Country Doctor-t (Kafuka: Inaka Isha, 2007) is számos elismerés érte. Valószínű, hogy az általa kiválasztott animációk is alternatívái a japán nemzeti animációról kialakult képnek.

Vetítik: japán nyelven, angol felirattal
November 26, csütörtök, 21:00 - Art+ Cinema
November 29, vasárnap, 17:30 - Puskin Körhinta

頭山(Atama Yama / Mt. Head)(2002) from trampoliner on Vimeo.

süti beállítások módosítása