Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Velencében díjazott animációt vetítenek a 21. Olasz Filmfesztiválon

2023. november 08. - dotandline

November 11-én 17 órakor a budapesti Puskin moziban vetítik Simone Massi az idei Velencei Filmfesztiválon Horizons Award-ra jelölt és Carlo Lizzani Awarddal díjazott Seholsincs ország (Invelle) című lenyűgöző animációját, mely három lány történetét meséli el 1918-ból, 1943-ból és 1978-ból.

Először 1918-at írunk. Zelinda egy parasztlány, akinek édesanyja már a mennyországban van, édesapja pedig a háborúban. Úgy él, mint egy felnőtt: ő gondozza a házat, a testvéreit, és ellátja az állatokat. Egy nap aztán Zelindának újra lesz anyja és apja is. A falusi vásáron a gyermek az apjába kapaszkodik, és tágra nyitja a szemét, hogy befogadja mindazt, ami megjelenik előtte, legyen az valóság, vagy képzelet. Zelinda mindezt már látta és van elképzelése arról, hogyan működik a világ.

seholsincs_orszag.jpg

Minden olyan gyorsan változik, hogy története egyszerre egy másik lány történetévé válik. Assunta egy parasztlány 1943-ban, aki fél lábon egyensúlyozva az eget bámulja és egy (másik) háborúban él. Amint lehetősége nyílik rá, varr magának egy színes ruhát, ugrik egyet és hopp! a háború már csak tréfa, mindenesetre véget ért.

A háború (talán) végleg elmúlt, és vele együtt eltűnik egy egész világ. Most egy nagyobbat ugrunk: 1978-ban járunk. Ikarosz egy parasztgyerek, aki a semmi körül forog. Ő fogja megtenni mindazt, amit sem anyja, sem nagyanyja nem tudott, és azok sem, akik előttük éltek, és akik azok előtt, és azok előtt.

süti beállítások módosítása