Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Az Arany Pálma-díjas 27 Oscar-kvalifikált is lett

2023. június 06. - dotandline

Másfél hete örülünk annak, hogy Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát Cannes-ban. Ez a díj nemcsak azt jelenti, hogy egy hibrid versenyben választották a legjobbnak (vagyis élőszereplős és animációs filmek együtt versenyeztek), hanem Oscar-kvalifikált is lett. Az Akadémia ugyanis Oscar-kvalifikáló díjként tartja számon a rövidfilmes Arany Pálmát.

Ez még önmagában nem jelenti azt, hogy jelölt vagy shortlistes lesz, előbb neveznie kell a forgalmazónak, a francia Miyu-nak, utána pedig az Akadémia tagjai döntenek róla. 2015-ben szintén animációs film nyerte a rövidfilmes Arany Pálmát, a Waves '98 című libanoni animáció, azt például nem választották be a jelöltek közé, sőt még shortlistre sem került. Azóta azért látható némi fejlődés a minőségi, művészi igényű animációk felé való nyitottság terén az Akadémia tagjainál, úgyhogy reméljük a 27 ott lesz az öt jelölt között!

buda_flora_anna_27_still_07.jpg

Buda Flóra Anna: 27

A francia-magyar koprodukcióban készült, 11 perces animáció főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

A projektet Flóra a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében 2021 végén hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban, ráadásul a díjjal 35.000 eurós pénzjutalom is járt.

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

A 27 című kisfilmet a most zajló Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, majd a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon láthatja a hazai közönség.

süti beállítások módosítása