Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Elkészült az Átjáró Másvárosba teljes első évada, melyet ingyen megnézhetünk a Vidagóban

2023. március 06. - dotandline

Árilis 2-ig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kortárs zárókiállítása, amelynek keretében 70 művész 70 ingyenes programmal várja a művészetek iránt érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

A programsorozat keretében látható először az Átjáró Másvárosba című animáció sorozat teljes első évada. Gelley Bálint Magyari Andrea azonos című meséjét adaptálta animációs sorozattá. A széria első öt része a Médiatanács támogatásában készült el, majd 2019-ben újabb támogatást szavaztak meg a sorozatnak, melyet a rendező a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjprogramjának keretében fejezett be.

A sorozat főhőse Kázmér és Kamilla, akik a legjobb barátok az általános iskolában. A kilenc éves lány remek tanuló, és gyakran segít a fiúnak a leckével, aki cserébe kalandos történetekkel szórakoztatja őt. Egy unalmas, esős délutánon váratlanul egy különös figura érkezik hozzájuk a cserépkályhán keresztül. A neve Közbenjáró, ő a titokzatos Másváros küldöttje, ahova egy cserépkályhán keresztül vezet az út.

atjaro_masvarosba.jpg

Átjáró Másvárosba

Gelley Bálint rendező azt mondja, azért választotta ezt a témát animációs filmjének, mert az empátiára és az egymásra figyelésre tanítja a nézőt. "Sokkal jobban tudok azonosulni azokkal a filmekkel, amelyekben (csakúgy, mint a való életben) a konfliktust a másik emberre való odafigyelés és az empátia oldja meg. Ilyen történet az Átjáró Másvárosba, amely Magyar Andrea azonos című könyvének az adaptációja. Ez az első befejezett sorozatunk, amelyen már három éve dolgoztam, amikor 2019-ben beadtam pályázatomat az MMA Ösztöndíjprogramjára."

A teljes sorozatot március 11-én, szombaton 10 órától vetítik a Pesti Vigadóban (folyamatosan), a vetítés után 11:30-tól pedig Gelley Bálint rendezővel beszélget a program házigazdája, Kollarik Tamás, akinek másik beszélgetőpartnere Ternovszky Béla rendező lesz.

gelley_balint_x_pozsonyi_janka.jpg

Gelley Bálint (Fotó: Filmhu/Pozsonyi Janka)

Gelley Bálint 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2015-ben Szederkényi Bellával megalapította a CUB Animation stúdiót, amelynek fő profilja a gyerekeknek, illetve családoknak szánt tartalmak készítése. A CUB-bal évek óta zajlik az együttműködés a New York-i TED-Ed oktatócsatornával. Gelley Bálint a Magyar Animációs Producer Szövetség alapító-, és elnökségi tagja, az MMA ösztöndíjasa. A fiatal szakember Magyari Andrea azonos című filmje alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként pedig olyan alkotások kötődnek nevéhez, mint a Macskakirálylány és a HIDE, illetve a jelenleg is gyártás alatt lévő Rozi és Zafír sorozat és A szív kertje című kisfilm.

Átjáró Másvárosba vetítés és beszélgetés

Időpont: 2023. március 11. 10:00 (vetítés), 11:30 (beszélgetés)

Helyszín: Pesti Vigadó 6. emelet (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

A program ingyenes!

Forrás: MMA

süti beállítások módosítása